12

окт.

Омразата понякога е маскирана като грижа

Когато някой полага невероятна грижа за вашето благосъстояние, помислете защо го прави

Грижата е различна. А тираните са способни умело да маскират омразата си – дори и те самите изпадат в заблуждение, че са способни на това.

Омразата понякога се проявява и като грижа. Тиранинът се грижи за жертвата. Майката се грижи за своето момиче и уж всичко изглежда добре: грижи се носът й да е с правилна форма, и поради това му слага щипка или често го „разтрива“, но натиска по-силно, отколкото би понесло детето.

Има и такива, които купуват обувки с един размер по -малък. Защо? Кракът на момичето е твърде голям, но според собствените им стандарти. Не крак, а нещо подобно на ски, коментира майката. Как да живее момичето ми с такива крака? Няма да може да обуе елегантни обувки върху тях. Не е красиво, не е естетично, не е женствено. И поради тази причина майката взима мерки.

Има майки, които настояват, че момичето трябва да се храни правилно. И те се грижат за това – детето практически не се храни. Защото ако се храни, ако прекалява с типично детските лакомства, може да напълнее и да си съсипе живота.

Мама обещава да спести пари и да заведе момичето на пластичен хирург, ако тя все още не е станала красива, благодарение на нейната грижа.

Омраза и грижа – понякога си приличат

Мама бие момичето с образователна цел. И тя обяснява, че шамарите са добри за дъщеря ѝ. Кой друг ще отгледа добре детето, ако не собствената му майка, която е длъжна да се грижи за него? И затова тя се грижи колкото може. Дори ръцете ѝ бяха уморени от тази грижа… или от ударите.

Можем да говорим дълго за различните прояви на грижа

За редовните и активни прояви на загриженост. За унижението, обидите, побоищата, глада и прочие – и за думите, с които всичко това е било щедро подправено. Това е грижа, да – грижа е, а вие си мислете каквото искате, оправдават се такива майки.

За съжаление, това са истински истории от живота, споделени в кабинетите на не един и двама психолози. В други случаи също е имало „загриженост“ – като онази, с която злодеят във филма „Колекционерът“ (базиран на едноименната книга от Джон Фаулс) се погрижи за жертвата си. Той я нахрани и дори я изведе на разходка през нощта – на чист въздух. И след като се прибраха, внимателно заключи вратата на мазето.

Такава обезпокоителна грижа е омразата. Това е прикрито убийство, дълго изтезание. Най -лошото е, че момичето искрено вярва, че майка й се грижи за нея и прави всичко това за нейно добро.

Когато някой прояви невероятна грижа за вашето благосъстояние, помислете защо го прави

В противен случай можете да се озовете в мазето с щипка на носа, тесни обувки и завързани с дебелата и тежка верига на… грижата.

Да, грижата може да бъде различна. А тираните могат умело да прикриват намеренията си под маската на прекомерна загриженост.

И когато все пак разберете, че тази грижа е вредна за вас, че нямате нужда от нея, прекалено „грижовният“ родител, съпруг или просто любим човек, ще ви обвини в неблагодарност. И ще продължи да настоява и да ви обяснява (манипулира) защо е нужно да направи това за вас. Пазете се. Прекалено загриженият за вас човек няма да пропусне подходящ момент или ситуация, за да направи онова, което ще ви накара да се почувствате „обгрижени“ по един болезнен за вас начин.

Източник: www.psychologytoday.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts