16

сеп.

Овесените ядки помагат при проблеми с храносмилането

Овесените ядки се препоръчват като здравословна закуска, но ако не ги обичате, е разумно да ги ядете поне когато имате храносмилателни проблеми

Те са богати на фибри, които повишават теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителния процес по-лесен. Препоръчват се при запек.

След консултация с педиатър отвара от овесени ядки може да се дава и на бебета, които се хранят с изкуствено мляко, защото то понякога е причина за нередовно изхождане.

По-малко известно е, че овесените ядки се препоръчват при храносмилателни проблеми заради още една тяхна особеност. Бета-глюканите в тях спомагат за развитието на полезни бактерии в чревния тракт. Така се успокояват раздразнените черва. В този случай е по-добре да се ядат не ядки, а овесени трици.

Другите здравословни ползи са, че овесът понижава лошия холестерол и нивото на кръвната захар.

Ядките са богати на калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, витамини от В група, така че се отразяват добре също на сърдечносъдовата система, на костите и на мускулите.

Повечето фибрите се усвояват бавно и имат нисък гликемичен индекс, овесените ядки засищат равномерно и задълго, което ги прави идеални при диети за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts