14

дек.

Обичате вино? Направете си килимче за банята от коркови тапи

Може да съберете коркови тапи от виното, което консумирате, за да си направите ефектно килимче за банята

А ако не сте фен на напитките от ферментирало грозде, може да помолите в някой ресторант да ви съберат необходимите тапи. И не на последно може да си закупите неупотребявани коркови тапи от големите хипермаркети.

Чистотата на килимчетата в банята е проблем, защото колкото и да ги пазите, те се мокрят. Ако са от тапи обаче, ще е по-лесно. Коркът не поема вода, като стъпите на него, няма да се подхлъзнете.

Можете да си направите и сами, стига да съберете достатъчно тапи. За среден размер килимче ще ви трябват около 300. За основа си подгответе мрежеста или пластмасова „стъпка“ за входна врата. Ще ви е нужно и водоустойчиво лепило.

Подгответе тапите. Всяка срежете по дължина наполовина. Проверете еднакви ли са получените половинки, при нужда коригирайте височината. Срезовете леко зашкурете.

Решете как ще редите тапите. Най-лесно е да ги лепите на редове. Много по-красиво килимче ще се получи, ако примерно ги слагате шахматно – две една до друга хоризонтално, след това две вертикално. Вариантите са много, за някои от тях ще ви подскажат снимките.

Общото правило е да започнете лепенето от единия край, ако лепите тапите на редове. Ако създавате по-сложна композиция, започнете от средата към края. Първо намажете с лепило основата, после и срязания край на тапата. Почиствайте излишното лепило със салфетка.

Когато сте налепили всички тапи, притиснете отгоре с нещо плоско и тежко, за да прилепнат добре към основата. Така килимчето ще е равно. Подсушете според инструкцията на лепилото.

По същия начин може да си направите подложки за горещи съдове за кухнята, за масата. С тях ще стоплите и дъното на саксиите на перваза на прозореца през зимата.

Източник: thinkcrafts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts