19

ное.

Обикновените печурки имат необикновени ползи за здравето

Гъбите печурки са полезна храна, показва изследване. Те са изключително добри за храносмилането

Гъбите печурки действат като пробиотици – имат способността да променят определени чревни бактерии.

Печурките са богати на селен – хранително вещество, което има антиоксидантни свойства и помага за намаляване на всякакъв вид възпаления.

Сред антиоксидантите в гъбите са още:

  • витамин С;
  • холин.

Антиоксидантите помагат за защитата на тялото от увреждане на свободните радикали. Свободните радикали са токсични странични продукти от метаболизма и други процеси в човека. Те могат да се натрупват в тялото и ако са твърде много, възниква оксидативен стрес в тялото. Този процес уврежда клетките на човешкия организъм и може да причини сърдечни заболявания и рак.

Гъбите печурки са богати и на витамин D, а липсата му е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хронични заболявания, включително някои видове рак, посочва диетологът Никол Стефану.

Хората, които ядат гъби, по-рядко страдат от депресия

Изследователите отдават това на многото биоактивни съединения в гъбите, включително витамин В12.

В печурките има и бета глюкани

Бета-глюканите са група химични съединения, полизахариди, а именно форма на разтворими диетични фибри. Те се намират естествено в гъбите и някои зърнени култури. Наличието на тези съединения в диетата има положителен ефект върху повишаването на нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето . Те също така помагат на тялото да регулира нивата на кръвната захар, намалявайки риска от диабет тип 2.

Добре е да се знае, че гъбите са отделно царство на дивата природа. Дори и през ХХ век те не са били отделени от растенията. Днес науката знае, че гъбите имат признаци както на животинския, така и на растителния свят. Точният брой на видовете гъби на планетата все още не е известен. Смята се, че те могат да бъдат от стотици хиляди до милион или повече. Годни за консумация само малко повече от две хиляди.

„Поради своите лечебни свойства гъбите се използват в медицината повече от 2000 години. Те съдържат съединения, които предизвикват имунен отговор на множество нива едновременно. Гъбите са известни със своята широка гама от биоактивни съставки, предимно бета-глюкани, които укрепват имунитета“, обяснява Никол Стефану.

Изследването, публикувано в сп. Food Science & Nutrition, твърди, че чрез редовна консумация на гъби в организма се въвеждат достатъчно количество микронутриенти, без да се увеличават калориите и мазнините.

Източник: www.sport-express.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts