2

дек.

Новогодишно предизвикателство: Как да изпълните обещаното

Една от основните причини, заради които хората се провалят в обещанията си е техният обем

Обещанията са прекалено трудни и могат да се постигнат само с дългосрочни усилия. Това уморява. В един момент ви писва и се предавате. Оставяте ги за някой друг път – за лятото, за догодина.

За да не се случва, набележете си по-малки стъпки и по-къси срокове във всяко свое обещание

Например имате лошия навик да правите забележки на любимия и от това пламват скандалите, които искате през тази година да не се случват. Тогава си кажете ’’Обещавам си – до края на февруари няма да му направя нита една забележка, каквото и да се случва”. Като успеете, ще разберете, че можете, и ще се ентусиазирате да продължите. Следващата цел е: „Никакви забележки до Великден!” Това ще рече до началото на май.

Много често срещана грешка, която води до крах в изпълнението на обещанията, е планът за семейния живот, например, да включва повече промени у другите и очаквания от тях, а не у вас и от вас. Сигурно ви е неприятно за пореден път да прочетете, че това са двете най-главни причини за разочарования, но си е вярно. Та при обещанията мислете преди всичко какво ще прекроявате у себе си, а не у любимия, децата, свекървата и т.н.

Не е лош подход обаче да въвлечете семейството в анализа на проблемите и целите за тази година

Може любимият да направи същото като вас, като на ум си зададе правилните въпроси и си постави цели, а след това седнете заедно да обсъждате. Ако си дадете еднакви обещания, ще е много по-лесно да ги изпълните. Включително и когато изискват воля. Примерно ще започнете да спортувате, ако взаимно се мотивирате и сръчквате. Същото се отнася за отношенията – тъкмо да си повишите тон и едно споглеждане ще ви подсети за обещанието да се сдържате.

Ще е много полезно и по-големите деца да участват в обсъждането на обещанията

Особено тийнейджърите са едни от обичайните заподозрени за атентатори на семейната хармония, включително и са причина за спорове между мама и тате. Не една и две двойки не са имали сериозна караница, преди синът или дъщерята да влязат в пубертета.

Все пак внимавайте въпросното обсъждане да не се превърне вместо в семейно планиране на мир в семеен скандал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts