27

авг.

Нитрати в зеленчуците: не толкова страшни, ако знаете как да ги махнете

За салатите трябва да киснете зеленчуците в студена вода, за да им излязат нитратите

Това е съвет, който може често да прочетете. Имиджът на тези соли на азотната киселина е плашещ от десетилетия, а сега изследователи твърдят, че те подобряват храносмилането и подпомагат оросяването.

Гари Милър от американския университет „Уейкфорест“ смята, че нитратите подобряват притока на кислород към мозъка, а зеленчуци, които ги съдържат, могат да бъдат естествен лек срещу инсулт и деменция.

Той провел експеримент, като давал 500 мл сок от червено цвекло, спанак и салата на доброволци. След като го изпивали на сутринта, съдържанието на нитратите в кръвта им се увеличавало тройно. Други доброволци ядели бедни
зеленчуците на нитрати храни. Милър изследвал всички с томограф, който показва съдържанието на кислород в кръвта на различни участъци в мозъка. Онези, които поели нитрати, имали значително по-добро оросяване.

Амрита Алувалия от университета „Куин Мери“ в Лондон е доказала с опит, че 250 м л сок от червено цвекло понижава кръвното в продължение на 24 часа толкова, колкото и таблетки.

Известно е какво се случва с нитрата в организма: 25% се натрупва в слюнката и бактерии го преработват в нитрит. Той преминава от стомашно-чревния тракт в кръвта и помага за образуването на азотен окис. Този газ разширява кръвоносните съдове, а това подобрява снабдяването с кислород и хранителни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts