8

апр.

Не харесвате приятелите на детето?

Всеки родител иска детето му да има добри приятели

Случва се хлапетата да се разбират отлично, а въпреки това мама или татко да не харесват с кого най-много общува синът или дъщеря им в училище, в детската градина, пред блока. Най-често причината е страхът от лошо влияние.

Преди да решите да се месите, помислете какви са възраженията ви, защо по-точно смятате другото дете за „подходящо“ или „неподходящо“.

Идеален вариант изглежда приятел от благополучно семейство, подобно на вашето по благосъстояние, образование и възпитание, успешен в училище, с широк кръг от интереси. Родителите се надяват, че децата ще могат да си помагат взаимно и във всичко ще си влияят положително.

Но както знаете, идеално в живота няма. Тревогите настъпват, когато приятелят силно се отличава по произхода или по способностите си.

Ако родителите му са богати, той има маркови дрехи, последен модел телефон, ходи на екскурзии в чужбина и т.н. Вашето финансово положение не ви позволява такива разходи и се опасявате, че синът или дъщеря ви ще се ком-плексира.

Когато приятелят е твърде способен и успешен, родителите пък се боят, че собственото им дете винаги ще е в сянката му

Не по-малко са притесненията заради другарче от по-бедна прослойка. Неговото семейството се отличава по материално положение и то може да завижда на нашето дете, казват си родителите.

Ако заради средата, в която е израснал, приятелят говори неграмотно, има ограничени интереси, те се плашат от възможна деградация на своя син или дъщеря.

Същото е, когато детето им си избере за приятел най-слабия ученик в класа. Нали поговорката гласи „Кажи ми кой ти е приятел и ще ти кажа кой си“.

Възможно е другото дете да е манипулатор и използвач

Родителите забелязват, че то взима вещите на тяхното и не ги връща, преписва домашните работи, въвлича го в неприятни ситуации. Нормално е да искат да защитят своето дете от подобно отношение.

При всички варианти можете да имате най-различни опасения, но много внимателно преценете дали си заслужава да нараните сина или дъщеря си, като се опитате да разрушите приятелските отношения. Детето ви се е привързало и вашият натиск ще го засегне. Ще се съпротивлява, че искате да се раздели е приятеля си. Ще се обижда, ако го критикувате.

Затова съветът на специалистите е да действате деликатно

Това трябва да се случи само ако сте напълно сигурни, че другото дете наистина влияе зле на вашето. Но и в такъв случай не говорете лошо за него като личност, а обяснявайте защо са лоши постъпките му.

Когато наистина се случи синът или дъщеря ви да се забърка в неприятност, не прехвърляйте отговорността за постъпката върху приятеля. Вместо „Ники/Мая те подвежда“ или „Ето до какво доведе приятелството ти с Ники/Мая“ ясно кажете на вашето дете, че отговаря изцяло за себе си и не може да се оправдава с другиго. Изслушайте обаче обясненията му и добре преценете какво да говорите, щом е проявило вярност към приятеля си. Това е качество, което вероятно бихте искали да възпитавате.

Най-добрият начин да предпазите детето си е да повишавате самоценката му, да развивате у него лидерски качества, да му създавате ясни и устойчиви ценности, за да се научи да противостои на чуждо влияние.

Щом се боите, че синът или дъщеря ви ще започне да постъпва като невъзпитан приятел, можете да внушавате и мисълта за собствено достойнство: „Досега винаги говореше правилно, какво се случва?“ или „В нашето семейство не е прието да се държиш така“.

Когато детето ви е наясно с правилата, които искате да спазва, и сте успели да го убедите защо трябва да ги спазва, има шанс то да влияе положително на приятеля си, а не обратното.

При всичките си опасения се пазете от робувай ето на стереотипи

Такива стереотипи са: „Детето е от бедно семейство, значи не е интелигентно и амбициозно“ или пък „Родителите му са богати, всичко му купуват и му позволяват“. Много често тези стереотипи нямат нищо общо с реалността. Подведени от тях, вие оценявате съвсем погрешно чуждото дете.

Обяснете на своето какво е приятелство и тогава то само ще може да разпознае дали не дружи с използвач и манипулатор.

Никога не забравяйте, че става дума за приятел, когото детето ви си е избрало и се чувства добре с него. Дори да е направило грешка, по този начин се усвоява азбуката на социалното взаимодействие и на човешките отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts