21

юни

Не секвайте желанието на амбициозното дете!

Вашият тийн е перфекционистичен максималист. Иска всичко, веднага и идеално

А вие като опитни хора знаете, че в живота такъв резултат рядко се получава. В добавка синът или дъщеря ви не обича да полага максимални усилия и това още повече ви плаши. Защото се разочарова, когато не постига желаното, и го изживява като провал.

Ако детето ви беше от тези, на които не им пука дали успяват или не, които карат на принципа „каквото стане“, също нямаше да сте доволни родители. Но поне нямаше да ви е страх, че може да изпадне в депресия. Чудите се дали не берете горчиви плодове от това, че го учехте да бъде амбициозно, да си поставя високи цели, да иска най-доброто. Дали не сгрешихте и като винаги имахте високи очаквания към него.

Всичко прекалено е вредно, така че наистина си помислете дали не пресирате сина или дъщеря си със собствените си амбиции

Но е твърде възможно и да не сте виновни. Изследванията показват, че перфекционистичният максимализъм става все по-силно разпространен сред младите. И причина за това са не родителските очаквания, а социалните мрежи.

В тях всички публикуват само най-добрите моменти от своя живот, само постиженията си, само снимките, на които са щастливи и красиви. Рядко някой показва как е стигнал до успеха, колко усилия е положил, колко пъти се е провалял. По-скоро има преувеличение за лекотата на постигнатото, а често е хиперболизирано и самото постижение.

Вашият тийн е непрекъснато в социалните мрежи и постоянно се чувства заобиколен от хора, на които всичко им е идеално

Съвсем естествено е и той да желае същото за себе си. И понеже въпреки претенциите си, че вече е голям и умен, всъщност все още не е, иска виртуалния перфектен максимален резултат, без да осъзнава реалния труд, с който се постига.

Тази кървава житейска правда предишните поколения научаваха от собствен опит. Така ще го научават и сегашните, но редом с това от интернет ще продължават да си създават усещането, че на другите им се получава лесно, че имат късмет, че владеят някакви начини да постигат успех без много усилия. И че очакванията на тези други са точно такива – и вашият тийн да има непрекъснато с какво да се хвали. Иначе го смятат за „лузър“.

Британски изследователи съобщават за резултатите от интересно изследване за перфекционизма. Учени от Университета в Бат и от университета „Йорк Сейнт Джон“ го разделят на три основни вида. Единият е ориентиран към индивида, към самите нас и е свързан с ирационалното желание да бъдем перфектни. Втория вид наричат социално наложен – възприятието, че останалите имат прекалено високи очаквания към нас. Третият е ориентиран към другите – възлагаме им твърде високи свои очаквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts