30

мар.

Не е глупаво, нито мързеливо: защо детето учи по-бавно от другите деца?

Има деца, които не са флегматици, но вършат всичко бавно, защото не могат да се съсредоточат

Този проблем често изниква при първокласници.

Свързан е с недостатъчно развито произволно внимание, т.е. със способността заради крайната цел човек да се концентрира върху дейност, която в момента не му е интересна или го затруднява, но при постигане на целта удоволствието е голямо.

На първокласника например му е по-интересно да бута напред-назад автомобилче по чина, вместо да решава задачи. Но разбира, че ако реши задачата, ще получи похвала и удоволствието от нея ще е много по-голямо отколкото от играта. Произволното внимание се основава на волята, която детето се учи да проявява, за да постигне целта.

Ако произволното внимание е недостатъчно развито, стимулирайте малкия ученик с разговори за бъдещето – какъв иска да стане, как ще печели парите си. Така постепенно ще разбере, че от ученето сега зависи животът по-нататък. Не задълбавайте само в далечно бъдеще, предизвикайте интерес към ученето, като покажете как придобитите знания могат веднага да се приложат. Накарайте го примерно да преброи малка сума пари и да пресметне какво може да си купи.

Има специални упражнения за развитие на произволното внимание. Може да дадете на детето лист и флумастери, за да нарисува 10 триъгълника в един ред. След това кажете: „Сега бъди внимателен и оцвети в червено третия, седмия и деветия триъгълник.“ Справи ли се, може да усложнявате задачата.

Някои деца вършат всичко бавно, защото се страхуват да не сбъркат. Това е свързано с тревожността и несигурността в собствените сили. По правило тревожните деца се боят. от родителите, от учителя, от връстниците или от всички едновременно. Ако наказвате детето за слаби оценки, на контролно то се сковава от страх, ръката му отказва да пише. Препрочита многократно условието на задачата, проверява по десет пъти написаното. Бои ли се от учител, в негово присъствие не може да се концентрира, докато при другите изпълнява всичко бързо и добре. От връстници може да се бои по две причини – или има голям авторитет сред тях и не може да допусне да се изложи, или му се подиграват. Непременно открийте източника на тревожност и се постарайте да го отстраните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts