24

апр.

Непременно отворете щорите в спалнята през деня

В домашния прах живеят кърлежи и се носят заедно с него, защото са изключително малки

Попаднали в дихателната система, започват да отделят протеин. Повечето хора не реагират остро. Но някои са свръхчувствителни – имунната им система се обърква, разпознава тези белтъци като чужди тела, бори стях.

Алергията към т.нар. домашен прах е една от най-честите, макар мнозина да не подозират, че заради кърлежите вкъщи чувстват носа си запушен или кихат. Тъкмо това са леки прояви на алергична реакция.

Кърлежите обичат топло и влага, хранят се със секрети и мъртви клетки, отделени от човешката кожа. Най-добри условия да живеят и да се множат имат в леглото – в матраците, възглавниците, чаршафите и одеялата. Затова сутрин не бързайте да го оправите.

От телесната температура или изпотяването на спящия след 8 часа сън всичко в леглото е топло и леко влажно. Като го застелете с кувертюра и при-
берете завивките в ракла, създавате добри условия за микроорганизмите.

Ако е възможно, изнесете чаршафите и завивките да се проветрят на терасата или в двора поне за половин час. През това време отворете прозореца в спалнята, за да „подиша” леглото.

Задължително отворете щорите, за да не блокират слънчева светлина през деня. Добре е тя да стига до леглото, чаршафите и завивките, защото кърлежите не я обичат.

Като противодействие се препоръчва и температурата в спалнята да е 16-19 градуса. При хлад акарите не се размножават и трудно виреят.

Периодично мийте пода с гореща вода и почистващ препарат. Водата трябва да е гореща, защото студената не убива праховите кърлежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts