20

мар.

Нека детето само определи своя дневен режим

Ако детето ви обича да спи сутрин до късно, не се опитвайте насила да го правите ранобудно

Поне докато е възможно да не става за забавачка и училище, го оставете – това е полезно за здравето и за интелектуалното му развитие. Не досаждайте и на тийна, който се разпъргавява да учи вечер, вместо да си ляга. Той вероятно е от т.нар. сови, които са енергични по тъмно.

Отдавна е установено, че хората се чувстват най-добре и са най-продуктивни, когато следват индивидуалния си оптимален ритъм за сън и бодърстване.

Преподаватели от Лондонското училище по икономика и политически науки твърдят и нещо повече -че според резултатите от тяхно изследване хората, които лягат късно и стават късно, са по-интелигентни от ранобудните. Според учените възможно обяснение за това е, че онези, които не действат според еволюционни схеми от сорта на „рано лягай, рано ставай“, по принцип са по-напредничави и по-умни от тези, които сляпо се придържат към правилата.

При „совите“ е много важно сутрин да не стават рано по принуда. Най-правилното за здравето и за продуктивността им е да си изберат работа, която им позволява „отложен“ дневен ритъм. Така ще са отпочинали по-добре, ще са по-уравновесени, по-устойчиви на стрес и по-успешни в професията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts