11

ян.

На какво се дължи металният вкус в устата?

Металният вкус в устата се нарича парагеузия

Това състояние се среща често и по принцип е безобидно, но може да е индикация за проблеми с черния дроб и бъбреците, диабет и определени видове карцином, в редки случаи – за болестите на Паркинсон или Алцхаймер.

Причината за металния вкус може да бъдат антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се пие при психиатрични болести, някои медикаменти за сърце и за коригиране на кръвно налягане, лекарства за глаукома и остеопороза.

Мултивитамините, съдържащи цинк, мед и хром, често имат същия ефект. Обикновено металният вкус изчезва, след като организмът успее да преработи медикаментите.

В ранните етапи на бременността някои жени усещат такъв вкус в устата и това се дължи на настъпилата промяна в хормоналните нива.

Проблеми със синусите са друга срещана причина за металния вкус в устата. Те могат да идват от алергии, студ, инфекции, възпаления на горните дихателни пътища.

Ако при интервенции в средното ухо бъде засегнат хорда тимпани – малък нерв, който контролира вкусовите рецептори, разположени в предната част на езика, може да доведе до метален вкус в устата.

В някои случаи той сигнализира за хранителни алергии от морски дарове като стриди и раци или ядки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts