Наследствената хиперхолестеролемия е коварна – до 35 г. няма симптоми

Фамилната хиперхолестеролемия е високо рисково наследствено генетично заболяване

Healthy food in heart with stethoscope and green apple on vintage boards

При това заболяване организмът не може да преработи произведения от самия него холестерол

Завишените стойности на лошия холестерол пък са фактор за сърдечносъдови инциденти. Най-често те се случват във възрастта 35-45 години като гръм от ясно небе, защото до този момент не е имало никакви симптоми за болест. Когато човек не си е правил изследване, не може да знае, че има лош висок холестерол още от раждането си.

Затова съветваме хората да изследват профилактично холестерола си и при нужда да се лекуват, обяснява проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

С фамилна хиперхолестеролемия статистически са 1 от 200 до 1 от 300 души. Повечето обикновено не знаят, че имат проблем. Хората с наследствена хиперхолестеролемия в света са около 35 милиона. Колко са у нас няма данни, но косвената преценка е за около 14 хиляди души.

Вероятността болестта да се предаде по наследство, когато я има един от родителите, е между 25 и 50%. Близо 90% от хората с това заболяване научават за него след инфаркт или инсулт. Рискът от сърдечносъдов инцидент преди 55-60 години при тях е 20 пъти по-висок, а вероятността той да е смъртоносен скача 100 пъти.

От тест със 7 въпроса за по-малко от 2 минути всеки може да провери своя риск от фамилна хиперхолестеролемия.

Предупреждение за възможен проблем е, ако родители, братя и сестри са със заболяването или са претърпели ранни сърдечносъдови инциденти.

Признаци са висок лош и общ холестерол, мастни натрупвания под формата на възли по ахилесовото сухожилие, лактите, коленете и ставите на ръцете.

Издайници на високия холестерол са и подкожни неравности с жълтеникав цвят около очите, а в по-напреднали случаи – светъл пръстен около ириса на окото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Името определя биографията на човека?

Липсата на самостоятелни навици влошава успеха в училище