30

мар.

Нарът повишава либидото при мъжете и жените

Множество научни изследвания са доказали, че нарът е един от най-стабилните източници на желязо

Нарът доставя желязо от растителен произход и неговата усвояемост е малко по-лоша от желязото, което си доставяме от животински източници – да речем, телешки черен дроб.

Нарът има антиоксидантни, антивирусни и противотуморни свойства и се знае, че е добър източник на витамини, особено витамин А, витамин С и витамин Е, както и фолиева киселина. Съдържа две съединения – пуникалагин и пуницинова киселина, които му дават всички онези мощни ползи.

Но… Има една полза, заради която нарът е предпочитан и от млади, и от стари – особено ако се приема под формата на сок.

Ползите от нара за либидото

Експертите казват, че пиенето на сок от нар повишава настроението, подобрява притока на кръв и повишава нивата на тестостерон. Това са всички онези физиологични неща, които могат да направят престоя в спалнята много по-приятен.

Въпреки това, нарът съдържа много витамин С, а това гарантира:

  • еластичността и здравината на съдовете;
  • укрепване на имунната система и борба с инфекции и вируси;
  • здрава и гладка кожа.

Витамин К, който:

Соли на фолиевата киселина (известни още като фолати):

  • ускоряват/провокират синтеза (преработка, асимилация) на хемоглобина.

Ето и още научни доказателства, според които нарът действително е силен афродизиак. Заради какво са му предписани такива свойства?

Плодовете на нара помагат за повишаване на либидото и на двата пола. Както показват проучвания в Шотландския университет, извършени преди три години, ако консумирате половин литър сок от нар дневно, след 15 дни нивото на тестостерон ще се повиши. И мъжете, и жените имат допълнително здравословно сексуално желание.

Нарът трябва да се яде пресен или да се пие прясно изцеден сок от този толкова полезен и свеж плод.

Кой обаче трябва да внимава, докато яде нар?

Нарът е предимно безопасен и не води до никакви странични ефекти, когато се приема като плод или сок. Въпреки това, екстрактите от нар могат да доведат до чувствителност в някои случаи.

Симптомите на чувствителност включват сърбеж, подуване, хрема и затруднено дишане. Има някои състояния, при които хората трябва да бъдат внимателни, преди да приемат нар под каквато и да е форма.

Бременност и кърмене: Сокът от нар е безопасен за консумация по време на бременност и кърмене, но няма достатъчно надеждна информация за безопасността на използването на екстракт от нар. По-добре е да се придържате към прясно изцеждане на сок от нар през тази фаза.

Ниско кръвно налягане: За хора, страдащи от ниско кръвно налягане, пиенето на сок от нар може да увеличи риска от понижаване на кръвното налягане, което е възможно да стане твърде ниско.

Алергии към растения: Хората, страдащи от растителни алергии, са по-склонни да имат алергична реакция към нар.

Хирургия: Спрете приема на нар поне 2 седмици преди операция, тъй като този червен плод може да попречи на контрола на кръвното налягане.

Източник: timesofindia.indiatimes.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts