18

юли

Направете си сами натурални репиленти срещу комари (рецепти)

Много са, понеже е топло и се размножават на воля. А понеже и на хората им е топло, са извадили на показ твърде много от себе си


Ухапванията са неприятни, защото сърбят, но някои насекоми могат да предизвикат още по-големи проблеми – алергична реакция или да предадат различни инфекции.

В аптеките и в магазините се продават какви ли не смеси, с които да се намажете или пък да разпръсквате вкъщи, за да не ви нападат кръвосмучещите ин-секти. Но ако не искате химия, можете да си забъркате ефективни лосиони от натурални продукти.

Зрънцата карамфил са със силен аромат. Да се намажете с лосион от тази подправка, е от полза за здравето ви – той има антиоксидантни, противогъбични, антибактериални, антивирусни, антисептични, противовъзпалителни и аналгетични свойства. Карамфилът съдържа над 30 съставки, като най-ценно е етеричното масло, наречено евгенол. Освен това е източник на калий, натрий, фосфор, желязо, манган, йод, калций, магнезий, витамини 1C и С, омега-3 мастни киселини.

Лосионът се прави от 500 мл спирт, 100 г карамфилови зърна, 100 мл базово масло (бадемово, сусамово, бебешко олио). В спирта накиснете карамфила за 4 дни. Сутрин и вечер разбърквайте добре. На четвъртата вечер добавете маслото и лосионът е готов. Втривайте няколко капки в кожата и насекомите ще стоят далече от вас. Може да напръскате домашните любимци, за да ги пазите от бълхи.

Насекомите хич не обичат миризмата на лавандула. Етеричното масло от тази билка ще ги прогони вечер, като го поставите примерно в двуетажна лампа – отдолу гори свещ, която нагрява плитък съд с лавандулата. Можете да си купите и масло, подходящо за мазане – освен че ще държи далеч насекомите, то е много подхранващо за кожата. Същото се отнася и за соевото масло.

Розмариновото масло е силен репелент. Преди обаче да се намажете, тествайте малко върху ръката за алергична реакция. От него можете да приготвите и спрей, с който да пръскате себе си и стаята. За повече аромат може да смесите масла от розмарин, лавандула, хвойна, лимон (а можете да ги използвате и по отделно) със спирт. Разклатете добре и дръжте в хладилника един ден. Пак разклатете, прелейте в шише с пулверизатор и употребявайте редовно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts