5

ян.

Най-новите изисквания при пътуване в Европа по време на пандемия

Ако отивате в чужбина, следете изискванията до последния момент, за да не си развалите пътуването

Щом имате намерение някъде да идете, трябва добре да се информирате какъв сертификат за достъп ви трябва, за да не си развалите коледното и новогодишно настроение. Още по-задължително е предварително грижливо да се подготвите за пътуване в чужбина и до последния момент да следите дали не се променят изискванията за съответната държава. Може да се окаже, че ще ви пуснат да влезете през границата с отрицателен резултат от изследване с PCR тест или с антигенен тест, но този документ не ви дава право да отидете в голям магазин например.

Видове, валидни в Европа

Най-сигурен документ е зеленият сертификат за ваксинация срещу ковид. Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.

В Европа са валидни още два вида европейски цифрови сертификати

Единият е за преболедуване на ковид, доказано с PCR тест. Той е валиден до 6 месеца от установяването на заразяването. В България същият документ важи 1 година.

Вторият вид е за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR тест или с антигенен тест. Сертификатът за отрицателен резултат при изследване с PCR тест е валиден 72 часа, а с антигенен тест – само 48 часа.

Изследванията трябва да са направени задължително от лицензирана лаборатория, за да може да се извади документ.

Сертификат, важащ само в България

Сертификатът за наличие на антитела е друг вид зелен, но той е валиден само в България. Засега повечето държави в Европейския съюз не го признават. Сред малкото изключения са Австрия, Румъния, Швейцария.

Зелен сертификат за наличие на антитела в България може да получи всеки, който направи тест за количествено изследване на Anti-SARSCoV2IgG, показващ стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2. Те трябва да надхвърлят 150 BAU/ml – това е утвърдената мерна единица от Световната здравна организация. Резултатите от различните тестове могат да са в различни единици, но се използват коефициенти за превръщането им в BAU/ ml единици.


Има три основни групи хора, за които важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела:

В първата група са тези, които са си купили от аптеката антигенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с него.

Втората група са хората, които са били в тежко състояние, веднага са приети в болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и имат антитела.

Третата група са тези, при които срещата с вируса е протекла асимптомно, но имат антитела.

Тестът може да се направи в лаборатория, която е интегрирана с Националната здравноинформационна система. За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела трябва да е направено след 11 ноември 2021 г. Удостоверението е валидно 90 дни.

Свободно

Ако сте над 18 години, в България не ви е нужен никакъв сертификат или тест, за да влезете в хранителен магазин, аптека, банка, офиси на телекомуникационни
оператори, оптики, зоомагазини, доставчици на платежни услуги, до всеки друг магазин, който не е над 300 кв. м, до институции, органи на държавната администрация, в обществен транспорт.

С документ

Трябва да имате сертификат или тест, за да посетите мол, голям търговски обект (над 300 кв. м и ако не е хранителен), кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, събори, фестивали, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, спа центрове, езикови центрове, организирани екскурзии.

Т.нар. зелен сертификат може да бъде на хартия или в цифров формат. Той съдържа QR код и информация на езика на съответната държава, в която е издаден, и на английски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts