30

юни

Навърши ли годинка, обяснете на детето защо трябва да обича и природата

Възпитанието в любов към природата започва на 1 година и е важно, смятат педагозите. Събудите ли любов към природата, ще развиете нравствени качества у детето си

Ако хлапето чупи клонките на дърветата, тъпче цветята, хвърля камъни по птиците и без съжаление настъпва гъсеница, виновни са възрастните, които не са го запознали с живота на растенията и животните.

Започнете да го учите да се отнася внимателно към буболечките. На 1 година те са му интересни, но вероятно ще се опитва да ги тъпче и да ги мачка с пръсти, понеже не осъзнава, че са живи. Предотвратявайте опитите и обяснявайте, че това са живи същества. Радвайте се заедно на мушицата, разглеждайте книжки с картинки на насекоми, казвайте имената им.

Помагайте на изпаднали в беда буболечки. Тези постъпки възпитавате доброта и състрадание

Освен че възпитават любов, игрите с домашен любимец помагат на детето по-лесно да се адаптира в нова среда, да създава приятелства, да контролира агресивните си пориви. Ако играта загрубее и започне да дърпа котето или кучето за опашката, обяснявайте. Детето ви не е лошо и жестоко. То експериментира и не разбира, че животното изпитва болка, глад, страх. Вашата задача е да му кажете всичко това.

Също и да контролирате любвеобилността му. Малките не могат да преценят силата на чувствата си и стискат котето и кутрето, защото не знаят как по друг начин да му се радват. Вие покажете как.

С порастването включете детето в грижате за домашния любимец. Така възпитавате внимание и обич към всички животни

Може да използвайте и цветята, за да го учите на любов към природата. На около 2 години му поверете една-две саксии, обяснете му колко важна е водата за растенията в тях и му покажете как да ги полива.

Още по-интересно е детето да се грижи за цвете, което само е посадило. Това събужда неговата любознателност, а вие поддържайте интереса, отговаряйте на въпросите. В по-късна възраст го учете как само да търси отговори в книги и в интернет.

Не жалете времето, прекарано с детето в игри с домашния любимец, в ботанически експерименти, четене на книги за природата, разходки.

Благодарение на старанията ви синът или дъщеря ви ще се научи да се отнася към всичко живо с грижа, разбиране и уважение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts