14

юни

6 причини да завиждаме на омъжените мюсюлманки

Свеж поглед към ислямската философия и култура. Колко малко знаем за нея!

Айша – съпругата на Мохамед и еталон за жените мюс’лманки

Те са заклети романтици

За жените трябва да се полагат много грижи, а майката трябва да се уважава повече от всеки друг човек на света. Техният пророк Мохамед е помагал на жена си да мие чиниите и великодушно е прощавал истериите си. Мюсюлманите са много щедри любовници, особено ако успеете да ги впечатлите не само с външен вид, но и непресторена скромност.

Мюсюлманите са известни със своя непотизъм. Ислямската философия е не само удивително красива, но и богата на полезни рецепти за семеен живот. Нека поговорим за някои от тях.

Майката е на първо място

Ислямът е религия, която дава приоритет на общността. Думата общност на арабски звучи като „умма“. Тази лексема означава също така и „майка“.

Основателят на ислямската религия, пророк Мохамед, също говори за почитта към майчинството. В книгата, която описва живота на пророка е написана история, която надеждно илюстрира това:

Един човек отишъл при Мохамед и попитал: „Кой от хората е най-достоен от всички, за да се отнасям добре с него?“

Пророкът отговорил: „Майка ти“.

Мъжът отново попитал: „И кой още?“

Пророкът отново отговори: „Майка ти“.

Тогава упоритият човек отново попитал: „И кой още?“

Отговорът на пророка останал непроменен: „Майка ти“.

Питащият, обаче не загубил ентусиазма си: „И кой още?“

И тогава Мохамед казал: „Баща ти“.

Ислямските богослови тълкуват тази легенда по следния начин: майката заслужава три пъти повече топлина и внимание, отколкото бащата. Не е ли това една ефективна духовна връзка?

Външният вид е дар от Аллах и трябва да бъде приет

Знаете ли, че мюсюлманите са привърженици на позитивното приемане на тялото?

От гледна точка на мюсюлманската догма тялото е дар от Всевишния. И задължението на човека е да приеме този подарък, а не да се опитва да внесе свои корекции в него. Ислямските богослови са радикални в отношението си към това приемане. По-специално на мюсюлманските жени е забранено да правят някои обикновени за западните жени процедури, като това да скубят веждите си.

„Това е прекалено!“, навярно си казвате. Въобще не. Вярно е, че западната култура често насърчава жените да станат невротични в стремежа си към върховни постижения. А предотвратяването на подобно безумие е полезно както за психическото благосъстояние на самата жена, така и за семейния климат.

Моногамията е пътят към щастието

Противно на стереотипите, които налага многоженството, това не е толкова просто в исляма. Въпреки това Коранът казва: една жена е достатъчна, за да бъдете щастливи.

Съпругите трябва да бъдат държани при едни и същи условия, да им се дават едни и същи подаръци, да им се отделя еднакво внимание и освен това да имате еднаква любов към тях. В същото време религиозните учени пишат: „Няма да можете да се отнасяте по един и същ начин с всяка една от жените, дори и с цялото си желание“.

Институцията на многоженството се появява в ислямската традиция по време на войните, когато много жени остават без мъж, нямат покрив над главите си и начин за оцеляване. В мирно време е почти невъзможно да се придобие друга съпруга според всички правила. Да се разведеш, разбира се, също е смъртен грях.

Жената не е длъжна да чисти и готви

Пророкът Мохамед редовно помагал на съпругите си в домакинската работа. Мъжете смятат за благословия да премахнат тежестта на домакинската отговорност от своите съпруги: да наемат помощници или те самите да помагат. В исляма не се приема за нещо грешно или страшно мъжете да вършат така наречената „женска работа“.

Трябва да сте снизходителни към дамските капризи

Всъщност, жената е създадена от ребро и ако се опитвате да го изправите, ще го счупите. А ако я оставите да бъде такава, каквато е, тогава това „изкривяване“ ще бъде достатъчно, за да живеете с нея и да й се наслаждавате.

Ислямските богослови настояват да се приемат промените в настроението на жените и други техни хормонални характеристики. И това е прекрасна ваксина срещу много семейни разправии.

Романтиката е пътят към успешния брак

Твърди се, че пророкът Мохамед обичал да се забавлява като тича със съпругата си Айша и да чете Корана, докато тя лежи в скута му. Той сравнява бузите на жена си със зрели праскови, обръща се към нея в умалително-привързана форма – Айш. Като цяло, дори преди хиляда години, създателят на исляма възпроизвежда всички романтични клишета в отношенията си със съпругата си.

В крайна сметка всяко подобно действие насърчава производството на окситоцин: хормон, който сближава партньорите.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts