16

авг.

Мразите работата си? Ето как да си върнете мотивацията и страстта

Мразите работата си. Осемте часа пет дни в седмицата са мъчение за вас. Но по някакви причини не можете да напуснете

Тогава единственото, което ви остава, е да се постараете някак да издържите.

Проблемът ви не е уникален. Много хора са в подобно положение и специалистите дават съвети какво да правите.

Първият съвет е да си дадете сметка какво точно ви тормози и да се огледате дали няма друга длъжност или отдел в същата фирма, където ще се чувствате по-добре.

В такъв случай помислете с кого да поговорите. Това може да е шефът ви, ако задачите, които изпълнявате, са ви станали скучни. Може да е друг мениджър в компанията или служител от отдел „Човешки ресурси“. Не е нужно драматично да признавате, че мразите работата си. Кажете му какво бихте искали да правите, за да си върнете мотивацията и страстта.

Като споделите с точния човек своите проблеми и желания в професионален план, вие правите първа стъпка към промяна, казва когнитивният психолог Арт Маркман.

Заявете в прав текст, че се надявате да смените позицията си, когато се открие възможност

Много често това се оказва полезен ход, защото досега никой в компанията не е подозирал, че вече не харесвате работата си. А при споделянето има вероятност и да получите ценни препоръки – какви компетентности трябва да придобиете и развиете, за да постигнете целта си. Когато се заемете да ги постигнете, всекидневните ви задължения ще започнат да ви се струват по-малко неприятни, защото вече имате надежда да се измъкнете от тях.

Това е розов сценарий. Не е изключено в тази фирма да няма други подходящи позиции за вас или вие да не ги искате. Тогава пробвайте да направите по-поносимо времето, което прекарвате в службата. Все има поне един колега, с когото ще ви е приятно да общувате.

Не превръщайте обаче контактите в драма -вие се оплаквате на него и той на вас

В известна степен това е разтоварващо. Но значително по-полезно и за двама ви ще е да не задълбочавате неудоволствието си от работата, като се навивате един друг колко лошо е всичко, няма надежда на хоризонта и т.н.

Ако нямате какво приятно да си кажете за работата, говорете си за неща извън нея

Нали целта е да се разведрите, не да се натоварите. Всъщност може би мразите не работата, а не харесвате колегите си и не откривате нито един симпатичен. Научете се елегантно да се дистанцирате от тях и от това, което правят. Фокусирайте се върху собствените си задачи, пазете се от всичко, което смятате за непродуктивно и отблъскващо – например клюкарстване, препоръчва консултантът по кариерно развитие Поли Даскал.

При това много внимавайте да не се депресирате

Едно от най-лошите неща, които може да ви се случат в такава обстановка, е да се оставите съзнанието ви да бъде завладяно от негативни мисли. Целенасочено култивирайте у себе си позитивен начин на мислене, като се съсредоточите върху работата си и игнорирате всичкия негативизъм около вас, подчертава Даскал.

Нетрадиционно спасение може да бъде да вземете под свое покровителство новопостъпил колега и да му помагате да навлезе в работата. Менторството ще ви освежи, особено ако имате насреща си младок, който ви гледа с възхищение. Така ще има с кого да си общувате.

Естествено, не показвайте пред новия колега колко мразите работата си

Разваляте ореола си на ментор. Пък и за млад или новопостъпил служител е много обезкуражаващо да разбере такъв факт. Сякаш ще провиди бъдещето си.

Третият съвет е непременно да намерите смисъл другаде, извън преките си задължения. Може да се посветите на граждански каузи или на хоби.

Инвестирането на време в подобни дейности ще ви свърже със съмишленици. Общуването и усещането, че сте част от нещо по-голямо, ще ви дадат удовлетворение. В допълнение новите контакти могат да отворят пред вас нови врати за професионално развитие, изтъква Арт Маркман.

И той, и Лоли Даскал обаче съветват внимателно да прецените докъде се простират границите вида изтърпите мъчението с омразната работа. Но преди всичко си признайте факта и го разгледайте от всички страни.

„Когато анализирате обстоятелствата, каращи ви да се чувствате в капан на работното си място, вие откривате възможности, които преди не сте осъзнавали, че съществуват. Вместо да гледате на промяната в кариерата като на някаква абстракция в далечното бъдеще, помислете за конкретните действия, които трябва да пред-. приемете, за да я превърнете в реалност“, казва Арт Маркман.

Подгответе стратегия за напускане

Никога не е късно да потърсите по-добра среда, която ще ви позволи да си вършите работата по възможно най-добрия начин. После гледайте на този неприятен период от вашия живот като на ценен опит, научил ви да разпознавате нещата, с които не трябва да се примирявате в работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts