3

дек.

Може ли да се отложи настъпването на менопаузата?

Британски изследователи опитват нов метод, с който смятат, че могат значително да забавят настъпването на менопаузата

Десет пациентки вече са претърпели първа по рода си операция, която се предполага, че ще отложи климактериума до 20 години. Процедурата включва отстраняване на част от яйчниците, която се замразява. Когато жената се доближи до възрастта на менопаузата, тъканта се размразява и реимплантира, за да възстанови по-младите си естествени хормони, обясняват учените.

Оперираните жени са на възраст 22-36 години. Процедурата е извършена в медицински център в Бирмингам.

Проблемът с менопаузата става все по-сериозен с увеличаването на средната продължителност на живота при жените. Преди век тя е била около 50 години. Сега жените живеят около 75 години. Това означава, че прекарват около три десетилетия в менопауза.

Големият проблем не е, че не могат да зачеват, а че намаляването на женските полови хормони води до редица други изменения в организма. В климактериума многократно се повишава например опасността от остеопороза и от сърдечносъдови заболявания.

Идеята на експеримента е менопаузата да бъде отложена във времето и да се намалят здравните рискове за жените, поясняват британските учени.

Ефектите, които процедурата ще има, няма да бъдат известни няколко десетилетия, докато оперираните жени не достигнат възрастта, в която обикновено започва менопаузата – средата на 40-те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts