зеленчукова градина

8

апр.

Може ли да се направи зеленчукова градина в панелка? Може!!!

Как и къде?

Използвайте балкона

Първото нещо, от което се нуждаете, са саксии, за вашата зеленчукова градина. Изберете внимателно зеленчуците, които ще отглеждате, и колко пространство им е необходимо, основното нещо, за което трябва да внимавате, е дренажът. Ако саксията стои някъде, където не искате да се намокри, уверете се, че имате нещо под него, за да попива влагата.

Друго важно нещо е растенията ви да не бъдат на много гъсто. Например растения като домати и краставици са малки, но след това стават доста големи докато дойде време за обиране. Изкушаващо е да поставите 3 растения домати например в една саксия, но по добрия вариант е да поставите 1, защото ще ви даде повече реколта, защото няма да си пречат. Може да помислите за засаждане на различни подправки и зеленчуци в една саксия. Така ще избегнете претрупване.

Най- добрия вариант е да комбинирате подправка с домат например, защото количеството светлина, което и двете растения искат е различно и по този начин няма да си пречат. И макар че може да нямате твърде много хоризонтално пространство на балкона си, можете да се възползвате от вертикалното си пространство и да отглеждате растения, които ще се катерят. Например краставиците могат да растат на шпалир, бобови растения и други от този вид също са добър вариант.

Как да си направим зеленчукова градина, ако нямаме тераса?

Ако живеете в дом без никакво външно пространство, все пак можете да създадете малка градина на слънчев перваз на прозореца. На пазара има много и различни варианти за тази цел. Има огромно разнообразие от системи за самополиване с таймери. Освен това, ако неискате да харчите толкова пари обикновена саксия би свършила чудесна работа. В закрито пространство ще бъдете малко по-ограничени в това, което ще отглеждате, но можете да засеете почти всеки вид подправка – те обикновено не са толкова капризни и просто се нуждаят от слънчев прозорец и често поливане.

Източник: pixabay/besthealthmag.ca

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts