витамини

13

фев.

Могат ли да се пият витамини по време на бременност без предписание?

През целия 9-месечен период бъдещите майки трябва да се посъветват с лекаря си дали да приемат и хранителни добавки и витамини по време на бременност

пиене на витамини по време на бременност
Има ли проблем за бременните да пият витамини?

През бременността организмът изпитва повишена необходимост от хранителни вещества, витамини и микроелементи. Калорийният прием трябва да се увеличи с 300 ккал, т.е. със 17% дневно. Смята се, че пълноценен и балансиран хранителен режим може да достави достатъчно витамини и белтъчини, които да задоволят потребностите на майката и на плода.

За засилване на имунитета при епидемии и пролетна умора лекарят може да предпише добавка на витамини и микроелементи в строго определени количества.

Няма как да се предозират приетите с храната витамини, но това е
напълно възможно при употреба на таблетки. Затова бременните не бива да вземат дори най-безобидни хранителни добавки превантивно, без изрично да са посъветвани от лекар.

Фолиевата киселина е сред най-важните витамини по време на бременност за развитието на нервната система на ембриона

Тя задължително трябва да се приема допълнително през ранната бременност, поне до 12-ата гестационна седмица.

Препаратите, които съдържат желязо, се избягват до 12-ата гестационна седмица, защото могат да предизвикат гадене и повръщане. Микроелементът трябва да се приема допълнително през втората половина на бременността.

Недостигът на цинк би могъл да повлияе негативно върху растежа на бебето. С йода е нужно особено внимание – излишъкът му крие риск от развитието на гуша при новороденото, а липсата му може да доведе до интелектуално изоставане.

Витамин А е важен за зрението и за растежа на плода

От допълнителен прием на В12 обикновено се нуждаят вегетарианки-те, тъй като растителната диета е изключително бедна на този важен за кръвните клетки витамин. И при другите жени обаче голямото количество витамин С може да доведе до дефицит на витамин В12, тъй като пречи на усвояването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts