Могат ли бременните да пият витамини без лекарско предписание?

витамини

През целия 9-месечен период бъдещите майки трябва да се посъветват с лекаря си дали да приемат витамини и хранителни добавки

Има ли проблем за бременните да пият витамини?

През бременността организмът изпитва повишена необходимост от хранителни вещества, витамини и микроелементи. Калорийният прием трябва да се увеличи с 300 ккал, т.е. със 17% дневно. Смята се, че пълноценен и балансиран хранителен режим може да достави достатъчно витамини и белтъчини, които да задоволят потребностите на майката и на плода.

За засилване на имунитета при епидемии и пролетна умора лекарят може да предпише добавка на витамини и микроелементи в строго определени количества.

Няма как да се предозират приетите с храната витамини, но това е
напълно възможно при употреба на таблетки. Затова бременните не бива да вземат дори най-безобидни хранителни добавки превантивно, без изрично да са посъветвани от лекар.

Фолиевата киселина е особено важна за развитието на нервната система на ембриона

Тя задължително трябва да се приема допълнително през ранната бременност, поне до 12-ата гестационна седмица.

Препаратите, които съдържат желязо, се избягват до 12-ата гестационна седмица, защото могат да предизвикат гадене и повръщане. Микроелементът трябва да се приема допълнително през втората половина на бременността.

Недостигът на цинк би могъл да повлияе негативно върху растежа на бебето. С йода е нужно особено внимание – излишъкът му крие риск от развитието на гуша при новороденото, а липсата му може да доведе до интелектуално изоставане.

Витамин А е важен за зрението и за растежа на плода

От допълнителен прием на В12 обикновено се нуждаят вегетарианки-те, тъй като растителната диета е изключително бедна на този важен за кръвните клетки витамин. И при другите жени обаче голямото количество витамин С може да доведе до дефицит на витамин В12, тъй като пречи на усвояването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

бръчките

Бръчките изчезват след ето тези домашни маски

Какво да направите ако детето не иска да излиза?

Какво да направите ако детето не иска да излиза навън?