18

юли

Мислите ви пречат да заспите. Кой е виновен и какво да предприемете

Припомняте си неловка ситуация от седми клас, анализирате причините за раздялата с последния си партньор, измисляте си идеален образ за следващия


Накратко, вместо да се отпуснете и да се изолирате от всякакви мисли, мозъкът ви започва да работи на пълни обороти. Позната ситуация?

Специалисти в областта на разстройствата на съня наричат това състояние racing mind (дословно „препускащ ум”). Те отбелязват, че преди важно събитие – изпит, събеседване или сватба, нещо подобно е свойствено на всекиго от нас. Но ако постоянно размишлявате за живота преди сън и това ви причинява неудобства, трябва да предприемете нещо.

Ето някои техники, които вършат работа в подобна ситуация.

СТАНЕТЕ ОТ ЛЕГЛОТО

Това може да ви се стори непродуктивно. Но Раджкумар Дасгупта от медицинския колеж на Университета на Южна Каролина казва, че „леглото трябва да бъде предназначено единствено за сън”. Експертът добавя, че именно защото не сте успели да заспите в продължение на 25 -20 минути, правилната техника е да направите нещо друго. Например да изпиете чаша чай или да почетете малко в креслото. Така мозъкът ви при редовно
повторение няма да да асоциира леглото с препускащите мисли.

НЕ ГЛЕАДЙТЕ ЧАСОВНИКА

Говорейки за рутина, доктор Дасгупта отбелязва, че ако следите часовника, опитвайки се да разберете колко време ви е остава, преди да звънне алармата, тялото ви ще започне да се приспособява към това. Какво се има предвид?

Ако сте убедени, че не можете да заспите примерно до три часа след полунощ, то наистина няма да успеете да заспите по-рано. По същата причина мнозина от нас започват да се събуждат в 5:45, макар че будилникът е навит за 6:00, обяснява специалистът.

Вместо това отново опитайте да станете от леглото и да направите нещо леко, което не изисква физически усилия.

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ УСТРОЙСТВАТА

Да се каже, е по-лесно, отколкото да се направи. Но ако проблемът с мислите, които ви пречат да заспите, ви тормози, най-добре е наистина да поставите мораториум на всякакви таблети, лаптопи и телефони.

Според специалистите дори да е с функция за филтрация на „синята светлина“, намаляваща напрежението в очите, смартфонът или лаптопът продължават да оказват стимулиращо въздействие върху организма. При това приложенията за сън, призвани да способстват бързото заспиване, а не да го възпрепятстват, също могат да ви изиграят лоша услуга.

„Когато нещата стигнат до приложения за сън, не се безпокоя, че те не помагат, а се тревожа, че те увеличават съблазънта да проверим електронната си поща”, казва д-р Дасгупта.

Телевизорът преди сън също трябва да се избягва. Но нима всичко, което можем да правим преди сън, е да лежим и да гледаме тавана, ще попитате. Съвсем не. На вашите услуги са музиката, книгите (хартиени, разбира се) и антистрес рисунките.

На финала ще припомним, че преди сън е важно да се откажете и от мазната храна и алкохола, да не пиете много вода и да се постараете да не се нервирате за дреболии. И разбира се, имайте предвид, че всъщност може би става дума за симптоми на някакви други нарушения – физически или психически.

„Може би имате разстройство на съня, синдром на неспокойните крака, нарколепсия, сънна апнея, тревожност, киселинен рефлукс или нещо друго”, предупреждава д-р Дасгупта.

Така че, ако случващото се през нощта не ви позволява да работите пълноценно през деня, при това повече от месец и без видими причини, трябва да се консултирате със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts