17

окт.

Мир в спалнята: постигнете синхрон във времето за спане и почивка

По-разумно е мъжът и жената да се договорят всеки да следва вътрешния си часовник


Това ще им се отрази добре – няма принуда, всеки разполага с известно време, в което е сам и може да прави, каквото си иска, докато другият спи.

Степента, в която будният партньор пречи, зависи от това колко леко или колко дълбоко спи другият. Обикновено хората изпадат във фазата на дълбок сън около половин до един час, след като заспят. Този, който си ляга по-късно, може да изчака да мине това време, преди да легне или да шуми из стаята, препоръчват специалистите.

В крайна сметка всичко опира до здрав разум и уважение. Ако сте нощна птица, не четете на лампа в леглото и не дръжте светещ екран е часове. Ако сте от ранобудните, не бързайте да дърпате щорите или да пускате музика, докато другият още спи.

Проблемите с общото легло обаче се появяват не само заради вътрешния часовник, който диктува различни енергийни цикли. За препоръчителни се смятат 8 часа нощен сън, но някои хора просто нямат нужда от него. Наспиват се за по-малко време и пак се чувстват бодри.

Случва се и работата на смени да диктува особен режим. Или пък да е такава, че редовно да изисква по-дълги часове за снемане на стреса от деня и подготовка за сън вечер. Хората, които упражняват физически труд, по-бързо заспиват. При умствен труд напрежението води до друг вид умора, след която сънят не идва лесно.

А много чест кошмар в общото легло е, когато единият от партньорите хърка.

Щом взаимно се тормозите, няма нищо лошо в това да спите в отделни стаи, признават психолозите. Количеството и качеството на съня са твърде важни фактори за здравето, за да си позволите да рискувате. Колкото до секса, това е чудесен повод да разчупите традициите кога и къде.

Не се притеснявайте от културната норма, че двойката спи в едно легло. Тя е продиктувана от атавистичен остатък в психологията. Хората обаче вече не живеят в пещери с цялото племе и съвременният мъж няма нужда да се стряска от съмнението, че ако жена му не е до него в постелята, може да е с някой друг в съседната. Вероятно е в съседната стая и гледа телевизия или нещо си рови в компютъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts