23

дек.

Миризмата на майката успокоява бебето

Германска изследователка доказа с експеримент, че може да успокоите малкото дете, като му дадете тениска, носена от майка му

Сара Йенсен от университета в Любек е наблюдавала 76 бебета на 7 месеца, като използвала енцефалография. Тя измервала мозъчната им активност при различни ситуации – като им показвала на видео
уплашени или радостни човешки лица.

Както е известно, бебетата от ранна възраст визуално различават чувства и ги „попиват“. В този експеримент д-р Йенсен също установила, че при отрицателната стимулация (уплашените човешки лица) имало висока амплитуда в енцефалограмата. Т.е. децата се тревожели.

Измерената амплитуда обаче била по-малка, когато върху раменете на бебетата била метната тениска, носена от майка им. Интензивността на реакцията им при отрицателен визуален стимул се оказала значително по-слаба. Макар че самата майка не присъствала, само миризмата й била достатъчна детето й да не се плаши много.

Изводът е, че не е необходимо майката или друг човек, който се грижи постоянно за бебето, да е наоколо, за да се чувства то в безопасност. Поне до 7 месеца може да го залъжете, като му дадете дреха.

Скоро след това ще нахитрее, ще разбере разликата между физическо присъствие и отсъствие и вероятно номерът няма да минава толкова лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts