Какво друго може да прави микровълновата: 8 начина, за които не сте чували

Събрахме съвети от опитни домакини, които почти сигурно ще ви улеснят и ще направят приготвянето на ястията по-бързо и приятно

  1. Изстискайте повече сок от цитрусовите плодове

Извадените от хладилника портокали и лимони няма да имат толкова сок, колкото плодовете, които са останали на стайна температура или са леко затоплени. Затова сложете цитрусовите плодове в микровълновата за 20 секунди, преди да ги поставите в сокоизстисквачката.

2. Приготвяне на обяд за 10 минути

Ние, разбира се, нямаме предвид празнична трапеза с многобройни ястия. Но можете да направите задушена сьомга със зелен фасул и картофено пюре за това кратко време. Използвайте микровълновата фурна за всяка рецепта, която изисква варене, задушаване или пара. В същото време незабавно намалявате времето за готвене с три четвърти. Не забравяйте да бъркате течностите често, за да разпределите равномерно топлината, и винаги отстранявайте храната една или две минути преди да е готово, тъй като ястието ще доготви под капака самостоятелно.

  1. Дезинфекцирайте пластмасовите дъски

Първо измийте добре дъската за рязане, след това я натъркайте с половин лимон и я загрейте в микровълновата фурна за 1 минута.

4. Разтопете захаросания мед

За целта напълнете пластмасов или стъклен съд, предназначен за микровълнова печка, с мед и я нагласете на средна температура. Ползвайте от 30 секунди до 1 минута.

  1. „Стимулирайте“ тестото с мая

Ако тестото набухва за около час при стайна температура, ще са нужни около 15 минути в микровълновата фурна. Поставете тестото в голяма купа и покрийте с пластмасов капак. Сложете малка чаша вода зад купата с тесто в центъра на фурната. Задайте минималната температура на нагряване. Включете микровълновата за 3 минути, след това направете 3-минутна почивка (тестото все още е във фурната!), пуснете го за още 6 минути – и отново почивка, за още 6 минути. През това време обемът на тестото ще се удвои.

6. Загрявайте козметиката

Ако претопляте студеното кафе в микровълновата, защо не използвате фурната и за нехранителни цели? Горещо масло за коса, маска за лице, восък за депилация – всичко това може да се нагрее в микровълновата (само не в метализирана опаковка!). Това е много по-бързо и по-ергономично от използването на водна баня за тази цел. Не забравяйте да тествате колко е горещо с пръста си, преди да го нанесете върху кожата или косата си.

  1. Да пържите ядки и сухи крутони

Тази процедура ще ви отнеме четири пъти по-малко време, ако използвате микровълнова, а не фурна. Разпределете ядките или крутоните върху плосък съд и загрейте на максимална температура за 2-3 минути, като разбърквате всяка минута. Имайте предвид обаче, че ядките ще продължат да се пекат в продължение на минута, след като изключите микровълновата печка.

8. Готвене на зеленчуци

Чакате ли да заври водата, за да сложите в нея царевица? В микровълновата фурна, зеленчуците се готвят без добавяне на вода! Разстелете зеленчуците в един слой върху широко блюдо, покрийте ги с пластмасов капак и включете микровълновата на максимум. Времето за готвене на различни зеленчуци е различно. Спанакът и гъбите могат да са готови за 30 секунди, морковите за 4 минути.

Източник: comfort-myhouse.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Сандвичи без хляб

Как да си направим сандвич без хляб

Диетоложката на принц Хари разкрива тайните на ефективното отслабване