12

дек.

Микробионът е виновен за непослушанието

Ново изследване на американски учени доказва, че проблемите в поведението на детето могат да идват от бактерии в червата му

Т.нар. микробиом е причина за някои отклонение като например непослушанието.

Знае се, че от флората – всички бактерии, вируси и гъбички, които населяват стомашно-чревния тракт, в голяма степен зависи физическото здраве. Тяхното количество и разнообразие са свързани с имунитета и способността за защита от много болести.

Сега от новото изследване става ясно, че микробиомът на червата влияе и на психичното здраве, дори може да диктува детското поведение.

То е свързано с гените, с външните фактори, но също така и с колониите с микроорганизми вътре и извън тялото. В микробиома на червата има около 10 трилиона микроклетки от приблизително 1000 различни видове бактерии, които оказват влияние и на поведението, обяснява Том Шартьн, водещ експерт от университета в Орегон.

Екипът му е изследвал деца на възраст от 5 до 7 години и е анкетирал родителите им. Така е доказал връзка между бактериите, които населяват червата, и поведението им.

Изводът им е, че ако децата не слушат, може да не бъдат наказвани, а да се оцени разнообразието на микроорганизми, които населяват червата им, и да се препоръча как да бъдат подобрени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts