менструация

4

ное.

Менструация- любопитни факти

Прочетете, за да научите неща, които ще са ви от полза

През цялата история менструацията е била обект на множество митове и легенди. Почти винаги е било свързано с нечисто състояние или болест, може би поради естественото отвращение на човешките същества към кръвта. Всъщност тази течност има тенденция да се свързва с увреждане на тялото или с болест. Това е може би основната причина за отхвърлянето му или поне една от най-важните.

В много случаи се установява връзка между менструацията и магическите сили. Всъщност през Средновековието се е смятало, че менструалната кръв премахва брадавици и лекува някои заболявания, като подагра. По същия начин се смяташе, че кървенето от девствена спира инфекциите. Освен това обикновено е бил компонент на известните „магически отвари“.

Дори в 21-ви век остават много табута около менструацията, по-точно менструалното кървене. Смята се, че в момента има повече от 5000 евфемизма, които да го обозначават. На английски можем да го наречем период или време от месеца, наред с други термини. На немски език се използва изразът rote armee или червена армия. Докато на финландски това е hullum lechman tauti или гневна кравешка болест. Можем да напълним цяла книга с тези евфемизми.

Хигиена и менструация

Менструацията е тема, свързана със света на хигиената, по-точно защото кървенето обикновено е свързано с чувството за „мръсност“ по някакъв начин. Интересното е, че менструалната течност е напълно без мирис, но когато влезе в контакт с въздуха, тя се окислява и произвежда миризма, която може да бъде неприятна за някои хора.

През по-голямата част от историята растителните или текстилните влакна са били използвани като компреси за абсорбиране на менструално кървене. Говори се дори, че Хипатия, известната гръцка мъдра жена, хвърлила „женски парцал“ в лицето на един от ухажорите си, за да го накара да пази дистанция. Вероятно е разбрал смисъла.

От Средновековието нататък богатите жени използвали ленени кърпи за задържане на менструалната кръв. Най-бедните правели тъкани или шиели плат за същите цели. По това време бельото не се използва, така че аксесоарът се пришива върху колани или се прикрепя към фусти.

Други любопитни факти за менструацията

Изчислено е, че средната жена има менструация през 38 години от живота си. По време на всеки месечен период се изхвърлят между 25 и 80 милилитра кръв, което се равнява на около четири супени лъжици. Менструалният цикъл обикновено продължава 28 дни, колкото и лунният цикъл. Бременността продължава 280 дни, десет лунни цикъла.

По време на цикъла жената има два пика на сексуално желание. Едното се случва по време на овулация, другото по време на менструация. В интерес на истината е доказано, че сексът по време на менструация намалява болката, която обикновено се появява на този етап.

Източници: https://exploringyourmind.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts