11

юни

Мелатонин: какви рискове крие дългосрочната му употреба

Мелатонин е хормон и хранителна добавка, която обикновено се използва като помощно средство за сън

Въпреки че има изключителен профил на безопасност, нарастващата популярност на мелатонина породи някои опасения.

Тези опасения се дължат главно на липсата на изследвания на дългосрочните му ефекти, както и на широкообхватните му ефекти като хормон.

Учени изследват дали е безопасно да се пие хапче мелатонин срещу безсъние

Това е масова практика за по-бързо заспиване след стресов ден и се смята за безобидна. Но този мощен хормон играе важна роля в човешката биология и специалистите се съмняват дали изкуственото повишаване на нивата му няма да причини вреда, особено ако е редовна практика.

Нова проверка, започната от Американската академия по медицина на съня, проучва безопасността на мелатонина

И докато изследването е в ход, академията препоръчва синтетичен мелатонин да не се използва срещу безсъние.

В организма хормонът се отделя от епифизата, като това се контролира от биологичния часовник на организма. Нивата му в кръвта са високи вечер и през нощта. Почти неоткриваеми са през деня.

Жлезата започва да работи усилено и мелатонинът се повишава около 2 часа преди обичайното време за заспиване. Хормонът навлиза в кръвта. Организмът тълкува появата му като сигнал, че трябва да спи.

Мелатонинът въздейства върху съня, но и върху други функции в тялото

Хормонът оказва влияние върху телесната температура, кръвната захар и дори тонуса на кръвоносните съдове, твърди д-р Мухамад Адил Риши от Комитета по обществена безопасност към Американската академия по медицина на съня.

Предишни изследвания са поставяли под съмнение доколко приемането на синтетичен мелатонин ускорява заспиването. В едно проучване е измерено, че с хапче хората заспиват с около 12 минути по-бързо, което е пренебрежимо малко в сравнение с възможните вреди върху организма.

Учените предупреждават, че мелатонинът може да си взаимодейства с други приемани медикаменти. Така че непременно внимателно прочетете листовката, като си купувате хапчето.

Жените, които пият контрацептиви, не трябва да пият и мелатонин на хапчета.

Понеже основна „суровина“ за производството на мелатонин от епифизата е аминокиселината триптофан, храните, които я съдържат, се сочат като фактор за по-бързо заспиване. В черешите има уникална комбинация от чист мелатонин и витамин С, който подпомага конвертирането на триптофана в мелатонин. Богати на триптофан са бананите, ечемикът, овесът, прясното мляко.

Източник: www.healthline.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts