масло от смирна

5

юни

Масло от смирна – ползи за здравето и упортеба

Какво казват проучваниянта за качествата на лечебното масло от смирна?

Маслото от смирна е продукт, получен от парна дестилация на изсушен сок от бодливо дърво, известно като Commiphora myrrha. Характеризира се със своя особен цвят – вариращ от кехлибарено до кафяво – и земен аромат, който често се използва в ароматерапията.

Въпреки че е популярен в религиозни и духовни ритуали, неговият терапевтичен потенциал в момента е база на доста проучвания. Преглед, споделен в Holistic Nursing Practice, ни казва, че това е продукт, богат на терпеноиди, с антибактериална, антисептична, анестетична и противотуморна активност.

От какво се извлича и за какво се използва масло от смирна?

Смирната е дърво, произхождащо от Североизточна Африка и Югозападна Азия. През цялата история той е бил използван като тамян и като парфюм поради своя остър аромат. Народните вярвания свързват присъствието му в дома със защита срещу негативни енергии. Освен това се използва за духовни цели.

Въпреки това, както е описано подробно в преглед, споделен в Biomedical Papers, преди повече от 100 години неговите съединения започват да се идентифицират, както и лечебните му свойства. Установено е, че това е интересен източник на биоактивни сесквитерпени, които придават антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и лечебни свойства.

Днес маслото от смирна – страничен продукт от смолата, извлечена от дървото. Най-широко често се използва за медицински цели. Използва се за локално лечение на рани, инфекции и натъртвания. Ето основните му приложения:

От древни времена тамянът от смирна се използва за пречистване на въздуха и намаляване на разпространението на бактериални инфекции. Днес маслото от смирна и димът от тамян все още се използват за тази цел.

Проучване, споделено в Journal of Ethnopharmacology, съобщава, че маслото от смирна има антимикробни свойства. В допълнение, изгарянето на смирна и тамян може да намали броя на бактериите във въздуха с до 68%.

Проучване публикувано в списание Antibiotics установи, че ниско, 0,1% разреждане на масло от смирна е полезно в борбата с бактерията Borrelia burgdorferi, която причинява лаймска болест.

Масло от смирна може да се използва за по здрава и еластична кожа

В традиционната медицина маслото от смирна се използва като локално средство за лечение на кожни инфекции и рани. В тази връзка, изследване, докладвано във Pharmaceutical Biology, разкри, че вида Commiphora myrrha има противогъбични свойства, които подпомагат лечението на гъбични инфекции.

По-специално, те инхибират протеиновите молекули, свързани с процесите на възпаление и регенерация, което предполага техния противовъзпалителен и заздравяващ рани ефект.

Публикация в Chemistry & Biodiversity също подкрепя тези ефекти. В проучването смес от масло от смирна с масло от сандалово дърво помогна за елиминирането на причиняващите инфекции микроби върху кожни рани.

Смирна се използва за намаляване на болката и възпалението

В традиционната медицина маслото от смирна се счита за естествено болкоуспокояващо средство. Доказателствата сочат, че неговите съединения взаимодействат с опиоидните рецептори, които изпращат сигнали до мозъка за успокояване на болката. В допълнение, той инхибира производството на химикали, които повишават нивото на възпаление.

Маслото от смирна също помага при:

  • Главоболие
  • Възпаление и болки в ставите
  • Болка в мускулите

Поддържа оралното здраве

Антимикробните свойства на маслото от смирна се използват в производството на води за уста и пасти за зъби. Благодарение на състава си намалява възпалението на венците и натрупването на плака. По този начин подпомага лечението на гингивит.

Има ли странични ефекти и кой не трябва да използва масло от смирна?

Едно от известните свойства на билката е, че регулира и стимулира менструацията, поради което трябва да се избягва от жени, които са бременни. Ако се използва прекалено често, може да доведе до спонтанен аборт.

Като изключим бременните жени, маслото от смирна е напълно органично и не предизвиква значителни странични ефекти. Ако имате изключително чувствителна кожа или сте склонни към алергии, определено трябва да направите тест на малък участък от кожата, за да видите дали предизвиква алергична реакция при вас.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.healthline.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts