Магия с хляб и сол за всеки дом и за всеки случай

Всеизвестен е обичаят да се посрещат гостите с хляб и сол, символизиращ гостоприемството

Нима нашите прадеди не са употребявали нищо по-вкусно за храна от хляба и солта?


Разбира се, причината е в сакралното, мистично значение на тази храна.

Хлябът е символ на благополучието. Предлагайки на госта си хляб, стопаните но дома сякаш споделят с него своето богатство. А солта се смята за амулет срещу нечиста сила: човек, който таи лоши чувства към теб, няма да рискува да вземе солта. Излиза, че този, който се почерпи с даровете на хляба и солта, не може да бъде враг.

Солта, която днес струва стотинки, някога се е ценяла колкото злато. Поради липсата или недостига на сол са започвали народни вълнения и въстания. Тогава защо да се учудваме на поличбата, според която разсипаната сол предвещава кавга. Явно, че човекът, който пилее такова богатство, няма да прокопса.

Ако солта разсипе гостът, се смята за връх на неуважението към домакина. И няма по-сигурно средство да се изрази презрение към семейството от това нарочно да се обърне солницата.

В античния свят разпиляната сол означава също и край на приятелството.

По същия начин се оценява и оскверняването на хляба: хвърлено на пода или на земята парче се смята за оскърбление към дома и домакините. Затова пък човекът, с когото си споделил хляба си, ти става приятел.

ПОЛИЧБИ

• Ако разсипете сол, можете да избегнете неприятностите, като внимателно я съберете със салфетка в бяла чинийка и произнесете над нея: „Солта не е вода, няма да изчезне без следа”. Или според обичая – да хвърлите през лявото рамо, където стои дяволът, три щипки сол или три пъти да плюете в тази посока.

• Хората, които напускат дома, трябва да оставят след себе си хляб и сол, иначе неуспехът ще постигне и тях, и новите обитатели на жилището.

• Не е добре да се дава сол назаем, още по-лошо е да се връща. Ако ви се е наложило да помолите съседката за сол, отблагодарете й се по друг начин: можете да й подарите шоколад например.

• Ако пък съседката ви е помолила да й дадете хляб, не си и помисляйте да отказвате: ще си навлечете бедност и всякакви беди!

• Ако в делата или в дома ви нещата не вървят, обърнете внимание как режете и подавате хляба. Според поверието хлябът трябва да се реже от горния край и без да се обръща, да се поставя в чиния или в кошничка за хляб.

МАГИЯ

• Ако чувствата на мъжа са изстинали, жената може да произнесе върху сол: „Както хората обичат тази сол, така и мъжът да обича жена си”. След това трябва обилно да посоли храната на любимия – дори и да я пресоли.

• Ако в дома често има караници, отново ще помогне солта. Сипете в тиган пет супени лъжици сол и го сложете на огъня. Щом солта потъмнее и започне да „стреля”, нашепнете й: „Солта събира тъмното зло, скандали и сълзи”. Шепнете, докато солта не стане тъмнокафява. След това я съберете в плик, изнесете я от дома, преминете през пътя и я разсипете на кръстопът. Когато си тръгвате, прекръстете се три пъти и не се оглеждайте.

• За да ви върнат дълга, вземете крайчец хляб, посолете го обилно със сол и на залез сложете това „угощение” на прага на длъжника, като произнесете: „Както е солен този хляб, така да е солена и всяка храна на (името на длъжника). Да не се напие с вода, да не се отърве от мислите за дълговете, всичко, което си ми взел, върни. Бял ден да не видиш. Амин”.

• Ако са ви урочасали, вземете чаша вода и пуснете в нея щипка сол. След това й нашепнете три пъти: „Сол и водица, мили сестрици, посолете мъката, отнесете я в морето”. Отпийте три глътки и оставете чашата до възглавницата си за през нощта. На сутринта се измийте с тази вода.

АМУЛЕТИ И ТАЛИСМАНИ

• Със сол, осветена в църквата на Великден, посипват прага, та никакво зло – ни човек със зли мисли, нито проклятие и уроки – да не могат да влязат в дома и да засегнат обитателите му.

• За да има в дома богатство, през нощта на масата се оставя парче хляб и солница.

• За да е пълна къщата, когато сервирате масата, първо поставете солта, а след това – хляба…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте как да се сдобиете с плосък корем само за седмица!

8 предимства на вълшебната напитка вода с лимон