6

авг.

Сложих лимон в спалнята и животът блесна с нови цветове

Между другото, познатият на всички лимон е много хубаво нещо, което със сигурност може да оправи вика на живота

Обикновено го ползваме повече в готвенето, сладкарството и напитките, но, както се оказа, свойствата на киселия лимон изобщо не се ограничават до това. Лимонът е уникален плод и ще е истинско кощунство да го игнорирате! Някои хора го обичат толкова много, че дори го отглеждат у дома.

Лимонът не расте у нас, но интересът към него е голям. И така – Негово Величество Лимонът!

Защо е полезен лимонът?

Нищо чудно, че детският писател Джани Родари награди лимона с титлата принц в своята книга „Приключенията на Лукчо“. Този благороден плод е познат на човечеството от незапомнени времена. Индия и Китай се наричат ​​негова родина. Оттам мигрира към Близкия изток, а после заминава за Италия, Испания и Мексико. У нас също го има, но в несравнимо по -малък мащаб.

Интересна особеност е, че „див“ лимон не се среща в природата. Според учените това е хибрид от диви портокали и цитрон , който се развива напълно независимо. Повече от 14 милиона тона лимони се събират годишно по света.

Това, което прави лимона популярен, е неговата гъвкава приложимост. Подходящ е за храни, лекарства и се използва в декоративното цветарство.

Свойства на лимона

Може би няма смисъл да се говори за това как лимонът влияе върху вкуса на голямо разнообразие от храни и напитки. Това е тема за отделна голяма статия. Никой няма да бъде изненадан от информацията, че лимонът е първото средство срещу всякакви настинки и болки в гърлото. И кой не е опитвал чай с лимон поне веднъж в живота си? Но вероятно не сте чували ето това.

Чувство за сигурност

Не случайно сицилианските ресторанти, които се притесняват за своя „имидж“, засаждат лимонови дръвчета. Ароматът на зрелите плодове дава усещане за сигурност и комфорт. Хората се чувстват добре и идват отново. Как да направите това във вашия апартамент? Просто отрежете един лимон наполовина, изстискайте сока в чинийка и я поставете в стаята. Лекият аромат е достатъчен, за да почувствате спокойствие.

Дезинфекция

Направете същото, когато искате да „почистите“ въздуха. Да кажем, че в къщата има някой сополив. Сложете лимон не само в чая му, но и разстелете филийките из апартамента. Лимоновият „спирт“ значително ще намали процента на коварните микроби, което означава, че шансът да се разболеете ще намалее.

Релаксация

Ароматът на лимон действа така, сякаш някакъв изкуствен интелект е вграден в плода. Вечер, след тежък ден, лимонът ще ви помогне да се отпуснете. Когато се приберете уморени, опитайте се да помиришете прясно парче лимон. Интересното е, че същата миризма ще ви помогне да се „събудите“. Ако смятате, че не можете да отворите клепачите си, помиришете лимон. Ще бъдете като нов!

Концентрация

Японците обикновено вярват, че ако всеки ден се вдишва аромата на лимон, човек става по-буден и ефективен, паметта се подобрява и като цяло мозъкът работи по-добре. Те забелязаха тази функция, когато започнаха да поставят лимон в офисите. Служителите са по-малко склонни да правят грешки и са по -ефективни в работата си.

Депресия

Знаете ли, че един от методите за борба с депресията е ароматерапията с лимоново масло? Така че, ако изпитвате стрес или прегаряне на работа, опитайте да поставите половин пресен лимон до себе си. Настроението ще се повиши и животът ще престане да бъде в сиви тонове.

Високо кръвно

Някои смятат, че лимонът наистина има чудодейно действие върху пациентите с хипертония. Ароматът на лимон може да понижи кръвното налягане. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от предписаните лекарства.

Освежител

Ако не вярвате в силата на лимоновата течност и искате да знаете по-практичен начин да я използвате, тогава препоръчваме лимон като освежител. Например за хладилника. Лимонът ще абсорбира неприятните миризми, а в замяна ще даде свеж аромат. Хубаво е да отворите такъв хладилник!

Насекоми

Лимонът може да се използва и като фумигатор. В гореща лятна нощ, когато орди кръвожадни комари ви заобикалят от всички страни, вземете половин лимон, изстискайте малко сок и го поставете до себе си. За повишен ефект може да се комбинира с карамфил.

Лимонена вода

И накрая – метод, който се практикува по целия свят от хора, водещи здравословен начин на живот. Това е чаша топла вода с лимон. Благодарение на нея ще ползвате не само аромата на лимон. Пиете ли често такава вода, ще се чувствате като ракета, излитаща в орбитата на новия ден!

Източник: www.healthline.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts