28

фев.

Лечение на женско главоболие

Жените не си измислят като извинение, че често имат главоболие. Те наистина страдат 3 пъти по-често от мъжете

Редовно главоболие получават 18% от жените и 6% от мъжете, сочи медицинската статистика. Причината е в различните хормони. Тестостеронът помага за облекчаване на симптомите. Пролактинът – хормон, който е в много по-голямо количество при жените, ги засилва.

При често и силно главоболие трябва непременно да се консултирате с лекар. Може да се дължи на сериозен здравословен проблем.

Но може да идва и от нездравословни хранителни навици. Един от тях е, че обичате да ядете солени храни.

Прекомерното количество натрий увеличава обема на кръвта в тялото. Последствието е разширяване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и появата на силно главоболие. Затова лесна, ефективна и постоянна профилактична мярка е да спрете да ядете солено.

Ако го съчетавате с пикантни подправки – например люто, още по-възможно е да страдате

Пикантното също кара мозъчните съдове да се свиват и разширяват.

Една класическа българска комбинация – туршия от люти чушки като мезе за ракия, е много пряк път към главоболие. Алкохолът провокира повишаване на кръвното налягане, което води до спазми в съдовете и до тежест в главата.

Друга по-изискана комбинация – червено вино и ферментирали сирена с плесен като рокфор и горгонзола, провокира болки заради хистамина.

Към главоболие подтикват още някои храни, богати на хистамин и традиционни за зимата – цитрусови плодове като портокали, грейпфрути, лимони, сушени плодове, орехи.

Може обаче да наблегнете на храни с магнезий. Редовно яжте бадеми, сусам, слънчогледови семки, бразилски орех, кашу, фъстъчено масло, овесени ядки.

Според нови изследвания зеленчуци с тъмнозелени листа помагат срещу главоболие

Обикновено най-бързият начин да се отървете от него са хапчетата. Но облекчение носят и по-безобидни средства.

Поставете торбичка лед върху челото, на врата или там, където болката е най-силна. Ако нямате лед, използвайте кърпа, намокрена в много студена вода. За инхалация с лавандула във вряла вода пуснете 1-2 с.л. цветове и вдишвайте парите 15 минути.

С ментово масло масажирайте слепоочията и тила

Баня на краката с гореща вода притегпя кръвта надолу. Във водата капнете етерично масло или сипете отвара от мента, лавандула, мащерка, розмарин.

Отлично действа чай от лайка или мента

Помага и спортът. Силовите тренировки са най-ефективната форма на упражнения за намаляване на главоболието, а високо-интензивните аеробни дейности са на второ място, твърдят лекарите Йоханес Уолдемануел от Станфордския университет и Арао Оливера от Университета на Сао Паулу. Те са анализирали данните от 21 клинични проучвания сред пациенти с хронична мигрена на средна възраст 35 години.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts