28

юли

Летни неволи: първа помощ при изгаряне (ефикасни рецепти)

Изгарянето е коварно – не се усеща веднага

Ако останете дълго под слънчевите лъчи, може да изгорите, въпреки че старателно сте се намазали със защитен крем. Коварното е, че изгарянето не се усеща веднага, симптомите се появяват след 3 до 6 часа.

Веднага след като забележите зачервяване на кожата, влезте на хладно и пийте много вода.

Външното понижаване на температурата не бива да е стресиращо. Вземете хладък душ и правете компреси с мокри кърпи, напоени с вода с температура около 20 градуса и няколко капки плодов оцет. Още по-ефективни са компресите с охладен черен чай или чай от лайка.

Класически лек е изгорялата кожа да се маже със сок от краставица или от прясно зеле – те охлаждат, хидратират, обезболяват и действат антисептично.

Ако има само зачервяване, помагат кисело мляко или извара. Не ги използвайте обаче при разранена кожа и мехури -млечнокиселите бактерии могат да предизвикат възпаление. Най-добре е при поражения в дълбочина веднага да търсите лекар.

Ще почувствате облекчение, като се напръскате или намажете с разтвор от сода за хляб-1 ч.л.сода в литър хладна вода.

Помагат компресите с кората на дъб. 2 с.л. кори се варят 15 минути в литър вода. Отварата се прецежда и след като изстине, се смесва с още толкова вода.

Не използвайте ментолов спирт – той охлажда и намалява сърбежа, но засилва раздразнението на кожата. Избягвайте и всякакви мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts