приспиване на малко дете

3

апр.

Лесни трикове за приспиване на малко дете

Има хитрини, които може да ви помогнат. Вместо да му обяснявате, че е вече голямо, трябва да си ляга само и навреме, пуснете в ход косвеното убеждение. Тези трикове ще ви помогнат за приспиване на малко дете

Косвено убеждение се постига по три начина – чрез поверителен разговор с друг член на семейството, игра на кукли или разказване на приказки.

Поверителният разговор проведете тихичко, но в присъствието на детето -то да го чуе, макар да не е предназначен за него. Децата постоянно подслушват разговорите на възрастните и чрез тях може да отправяте послания. Кажете например на ушенце на таткото:

„Знаеш ли, днес, когато дойде време за сън, Ани отиде веднага в леглото. Явно вече е пораснала.“

Послания може да изпращате и чрез куклите, защото хлапетата често са по-склонни да се вслушват в техните съвети отколкото в родителските. Ако дъщеря ви упорито не желае да се приготви за сън, се обърнете към любимата й играчка: „Мечо, трябва ми помощта ти. Ани не иска да си облече пижамката, но аз не искам тя да се простуди през нощта. Ти какво мислиш?“. После се наведете към мечето, престорете се, че внимателно слушате какво ви казва. Отговорете му, че сте съгласни с него – ако Ани си легне с пижамка, и двамата ще сте много доволни. Много вероятно е Ани тутакси да ви послуша.

Децата много обичат по време на игра ролите да се сменят. Може да поиграете с мечето, като първо му се поскарате, че то не иска (също като Ани) да си ляга навреме. После вие влезте в ролята на непослушното мече и предизвикайте Ани да ви се скара. Накрая й обещайте, че ще си поиграете още няколко минутки, но после тя ще си легне.

Други хитрини за приспиване на малко дете

Друг начин за косвено убеждаване са приказките, измислени от вас, в които има скрити уроци. Децата много обичат да слушат приказки, отново и отново, те ги успокояват. Затова ги използвайте, за да им отправяте посланията си. Изберете подходящо време през деня, настанете се удобно и разкажете за зайчето, което винаги много бързало да си облече пижамата, за да има време да разгледа книжа преди сън. Или пък за да заспи по-бързо и да сънува как е станало героят на гората. А когато вечерта дойде време детето да си ляга, вместо да го притискате и да му се карате, пак разкажете или му припомнете приказката за зайчето.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts