Не яжте – опасно е! Кои храни не са съвместими с лекарства

Някои храни могат да намалят ефективността на лекарствата или да причинят странични ефекти

Хората, които са на лечение с определени лекарства, трябва да преразгледат диетата си.

Олга Шупо, научен директор на клиники за превантивна медицина, говори за това кои продукти не са съвместими с определени лекарства.

Олга Шупо

Антибиотиците не действат с цитрусовите плодове – те ускоряват усвояването, което може да доведе до предозиране. Храните, съдържащи калций и протеини, пречат на усвояването на лекарството. Препоръчително е да изчакате 2-3 часа преди или след приема на лекарството, преди да ядете извара, сирене, пиле, бобови растения или яйца. Но като цяло си струва да се откажете от мазни, пържени и пикантни храни по време на лечението – това засяга черния дроб, който вече е подложен на голям стрес.

Напоследък се предписват антикоагуланти за разреждане на кръвта и за предотвратяване на тромбоза. Витамин К, съдържащ се в листните зеленчуци и и повечето зелени подправки, орехите и черния дроб, може да попречи на процеса. По време на лечението си струва да се намали употребата им. Това не се отнася за лекарствата от новото поколение. Въпреки това си струва си да се консултирате с вашия лекар. Също така си струва да се ограничи употребата на боровинки: съдържащите се в тях антиоксиданти неутрализират ефекта на някои активни вещества и могат да провокират кървене.

Обезболяващите губят свойствата си, когато се комбинират с пушени меса

По време на лечението те трябва да бъдат изключени от диетата.

Съдържащите желязо препарати се абсорбират слабо в комбинация с брашно, сладки, млечни продукти, чай и кафе.

Статините, които понижават нивата на холестерола в кръвта, не са в приятелски отношения с цитрусовите плодове. Съдържащите се в плодовете вещества предотвратяват разграждането на статините от черния дроб, поради което концентрацията им в организма рязко се увеличава, което може да доведе до предозиране.

Антиревматоидните лекарства агресивно въздействат върху стомашно -чревната лигавица

За да не провокирате развитието на гастрит, трябва да се придържате към щадяща диета: откажете се от мазни и пържени храни, силни бульони, бобови растения, сурови зеленчуци.

Източник: rg.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пожари, наводнения и бедност: доказателства, че Конниците на Апокалипсиса вече са тук

Как възрастните хора могат да намалят риска от преждевременна смърт