Лекарски съвет: как се сваля висока температура на дете?

Sick child boy lying in bed with a fever resting at home

Лекарите са на мнение, че в стремежа си да помогнат родителите често допускат грешки, когато детето има температура

Не го карайте да яде. Липсата на апетит е естествена реакция на организма по време на болест. Предлагайте бульони, немлечни каши, задушени или варени зеленчуци, плодове, но не настоявайте, ако не иска. Не му давайте кисело мляко и млечни продукти. При температура над 38,5 градуса те могат да предизвикат повръщане, защото се вкисват в стомаха.

При температура и прием на лекарства за понижаването й организмът се дехидратира. Затова редовно го канете да пие вода и чайове.

Не прекалявайте с дрехите и завивките. Тялото трябва да се охлади, не да се затопли. При треска е добре да му облечете само лека памучна дреха и да го покриете с леко одеяло.

Грешка е да слагате памперси на бебе с температура. За да се понижи тя, от повърхността на тялото трябва да се изпарява влага, а многослойният памперс пречи.

Не бива да правите мокри компреси, ако ръцете и краката на детето са хладни. Студените крайници са признак за спазъм на съдовете, което в съчетание с високата температура може да провокира крампи. В тази ситуация е необходим масаж на ръцете и краката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Гимнастика със стол: най-добрият фитнес у дома

Ремонт на кухнята: актуални тенденции и съвети