кучето ми се крие от мен

19

сеп.

Кучето ми се крие от мен и се държи странно: Какво трябва да направя?

Тук ще намерите възможните причини за това поведение и как да решите този проблем

Отхвърлянето на тези поведения с фрази като „той си е точно такъв“ или „тя просто остарява“ никога не е опция. Като социални същества, каквито са, кучетата търсят обич. Ако вашият домашен любимец се крие от вас през цялото време и се държи подозрително, вие гледате на необичайно поведение и в следващата статия ще ви кажем как да решите този проблем.

Социалността на кучетата и хората

Кучетата са социални животни по природа, така че уединението и изолацията не са в техните гени. Предците на този вид са били социални кучета, които са живели в семейни единици (йерархии) с родителски фигури като водачи. Повече от „установяване на господство“, тези животни се учат и се грижат едно за друго, като признават ролята си в групата.

През първите 3-8 седмици от живота си кученцата фокусират вниманието и общуването си върху други кучета. След това, от 5-12 седмици, те започват да произвеждат своя уникален език с човешки същества. След опитомяването на кучетата преди повече от 10 000 години и двата вида (куче и човек) са се адаптирали както поведенчески, така и генетично, за да се разбират един друг.

Както е посочено от професионални източници, когато настойникът погледне куче в очите, и в двете страни се произвеждат пикове на окситоцин, хормон, участващ в процесите на доверие, щедрост и благополучие. Това означава, че няма смисъл кучето да се крие от собственика си, тъй като на физиологично ниво контактът с него трябва да генерира положителни реакции.

Защо кучето ми се крие от мен?

Ако кучето е социално същество по природа и взаимодействието с вас генерира върхове на благополучие, тогава е напълно нормално да се чудите защо кучето ви внезапно се крие от вас или дали поддържа това поведение с течение на времето. Преди да се тревожите, задайте си следните въпроси:

  • Промени ли се нещо в околната среда напоследък?: Слухът на кучетата е повече от два пъти по-висок от нашия и тяхната миризма превъзхожда тази на човешкия вид по няколко начина. Следователно е възможно незабележима за вас промяна (аромати, звукови сигнали, улични шумове и други) да се превърне в голям проблем за вашия домашен любимец.
  • На колко години е животното?: Промяната в поведението се тълкува по различен начин в зависимост от възрастта на кучето.
  • Има ли други симптоми? Ако вашето куче се крие от вас и облизва част от тялото си натрапчиво, повръща, кърви или губи тегло, определено е време да отидете на ветеринар.
  • Кое време на годината е? Повечето женски кучета се разгонват два пъти годишно (на всеки шест месеца). Може би това странно поведение е свързано с хормоналните промени на вашето куче.
  • Важно е да си зададете всички тези въпроси, тъй като те могат да бъдат много полезни и да спестят време на професионалистите, когато посещават ветеринарен лекар. Ето някои от причините, които биха могли да обяснят защо вашето куче се крие и се държи странно. Не го пропускай.

Кучето ми се крие от мен и се държи странно: Вашето куче се страхува

Това е една от най-честите причини за поведението, което ни притеснява тук, особено ако кучето е младо. Вашият домашен любимец може да се страхува от хора поради предишна травма, други животни поради липса на излагане, уличен шум или друг стимул, който ви е трудно да възприемете. Този хроничен страх е често срещан при животни, които идват от приемна грижа или които не са се социализирали добре от времето, когато са били кученца.

Страхът при кучетата обикновено е придружен от тремор, задъхване, прекомерно слюноотделяне, позиция на подчинение (опашка между краката и сведена глава) и избягване на контакт с очите. Ако вашият домашен любимец е подозрителен към всичко около себе си, независимо колко го променяте, най-вероятно ще имате нужда от помощ от кучешки педагог.

Има когнитивна дисфункция

Кучетата могат да изпитат нещо подобно на човешката сенилна деменция с напредване на възрастта. Приблизително 62% от кучетата на възраст над десет години страдат от свързан с възрастта синдром на когнитивна дисфункция, така че това е състояние, което трябва да подозирате, когато вашият домашен любимец е по-възрастен и поведението му се променя прогресивно.

Някои от симптомите, произтичащи от деградацията на нервната система, са промени в темперамента, избягване на стимули, променен график на съня, липса на контрол на сфинктера и объркване при разпознаване на членове на семейната група. Въпреки че това състояние няма решение, качеството на живот на животното може да се подобри с помощта на ветеринарния лекар.

Кучето ми се крие от мен и се държи странно: Нещо привлича вниманието им

Понякога фактът, че кучето се крие, не е свързан с отрицателен стимул, а с нещо, което привлича вниманието му в определена част от къщата. Ето защо, ако е постоянно под леглото или зад мебел, трябва внимателно да проверите какво заобикаля пространството, включително пода и стената.

Животното може да е скрило играчка и да не може да я вземе, полска мишка се е промъкнала в дома ви или от тази област се излъчва много стимулираща миризма за кучето (по каквато и да е причина). Процесът на коригиране на това поведение включва, както винаги, положително подсилване: Не насърчавайте отрицателното поведение и награждавайте животното, когато спре.

Както можете да видите, множество стресови фактори могат да накарат вашето куче да се скрие от вас. Ако е нещо спорадично, не трябва да се притеснявате, но в случай че поведението се запази с течение на времето, най-доброто, което можете да направите, е да потърсите професионална помощ. В случай на заболяване ранното откриване може да бъде разликата между живота и смъртта.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts