16

апр.

Крушунските водопади – идеални за разходка дори и с малки деца

В класацията за най-красивите водопади в България обикновено Крушунските са на първо място

А туристите много ги обичат, защото са изключително подходящи за семейна разходка дори с малки деца.

Те са до село Крушуна, което е на 6 км от Летница и на 30 км от Ловеч. Близо до тях се стига с кола, после се върви по лесна туристическа пътека, за която се плаща входна такса.

Водопадите са на северния склон на Деветашкото плато и представляват каскада по река Пройновска, която извира от Крушунската пещера.

Можете да видите пещерата само отвън. В нея има дълбоки езера, водопади и пещерни образувания. Тя обаче не е облагородена. Достъпни са 150 м навътре, но само за спелеолози.

Най-голям е първият водопад – Пръскалото, там водата пада от 20 м.

После реката се разделя и скача по много стъпала от бигор, които са по-ниски. Цветът на водата е удивителен млечно син, а езерата, в които се оглеждат дърветата и обраслите с мъх скали, са изумрудени.

Препоръчително е да идете при водопадите през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а гората вече се е раззеленила.

Туристите тръгват отдолу по пътеката нагоре към Пръскалото и пещерата. Има 15-ина моста, от които може да разгледате водопадите, бързеите, басейните и живописната местност Маарата (Пещерата), която е обявена за природен парк. Гората наоколо е непроходима.

Маршрутът се минава за около час и половина спокоен ход. По него има беседки и пейки

По отклонение на екопътеката, която води до големия водопад може да стигнете до Зеления водопад за около 20 минути. Водата за него извира от друга пещера – Урушка маара, и пада от 20 м.

На около 3 0 км от Крушуна е село Деветаки, до което се намира Деветашката пещера с красиви сталактити и сталагмити. Тя също е подходяща за посещение с деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts