9

дек.

Котидж сирене: как се прави и за какво се ползва

Какви ли не сирена се нароиха, става все по-трудно да се ориентирате кое какво е и как може да го използвате в кулинарната

Котидж сиренето, което европейци и американци обожават, става все по-популярно и у нас.

Това е бяло кремообразно сирене със зърнеста структура. То е нискокалоричен млечен продукт, подобен на изварата. Смята се за прясно сирене – не преминава през процес на зреене. В резултат на това има по-мек и нежен вкус в сравнение с отлежалите. Съдържа много протеини и още полезни хранителни вещества. Количеството на мазнини е различно, иманискомаслени и пълномаслени варианти.

Котидж сирене се прави от топло мляко, към което се добавя киселина (сок от лимон или оцет), за да го пресече

Когато киселинността на млякото се повиши, казеинът се отделя. Получава се продукт,
подобен на извара, който се втвърдява. Той се прецежда от суроватката и се готви още, за да се дехидратира. След това се измива, за да се премахне киселината, и се отцежда. Може да се овкуси с подправки и със сметана.

Котидж сиренето съдържа холин (витамин В4), цинк и мед. Въглехидратите са около 3%. Протеините са над 70% от калориите.

Този продукт се смята за много полезен за костите с високото съдържание на фосфор в комбинация с калций. Фосфорът помага за поддържане на здравословни нива на киселинност в организма и за изчистването на тялото от отпадъци. Той е важен за енергията.

Казеинът е 80% от съдържанието на протеини в котидж сиренето и се усвоява бавно

Той е също толкова ефективен, колкото е суроватъчният протеин за изграждане на мускулна маса.

Меко на вкус и текстура, котидж сиренето е лесно за включване в много ястия. Може да го добавите в сместа за палачинки или гофрети като заместител на млякото. За допълнителен протеин поръсете салатата си с котидж сирене. Смесете го с горски плодове, банани, праскови, мандарини или пъпеш за лека междинна закуска. Яжте котидж сирене с гранола и мед за вкусна и полезна закуска. Използвайте го като заместител на заквасената сметана и на млякото в сосове.

Направете си сандвич, богат на протеини, като намажете върху препечени филийки котидж сирене и гарнирате с няколко резена зеленчуци по избор.

Добавете го в рецептите за мъфини, торти, сладки изделия или хляб. Или го използвайте като заместител на майонезата, на рикотата или на моцарелата в лазанята.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts