20

ное.

Контролът на сънищата помага при посттравматичен стрес

В рамките на логика могат да се постигнат определени отстъпки. Така например, ако сънуващият не може да се издигне, той може да си измисли летящо килимче


Ако пожелае да повдигне планина, може би ще успее да го направи с помощта на атомна бомба.

Ако се вярва на Фелисити Дойл, светът на съновиденията изглежда „по-реален“ от действителността. „Насън всичко е по-ярко, по-живо и по-красиво – подчертава тя. – Всичко е кристално чисто.“ Други сънуващи говорят за синестезия (способност да се наблюдава една сцена едновременно под различен ъгъл) и ефирна музика, която не може да възпроизведе нито един инструмент в този свят. Джаред Зейзел редовно посещава градина със сюрреалистични плодове, чийто вкус не може да се сравни с нищо, което е опитвал в реалния живот.

Доктор Джоузеф Грийн работи в клиниката си в Лос Анджелис с пациенти, които се страхуват да заспят. Този психолог специализира върху състояния на посттравматичен стрес и в частност – на типичните за него натрапчиви кошмари. Джоузеф Грийн обучава на техниките на съзнателни сънища, които помагат да се справят с кошмарите си.

Той започва с това, че съветва пациентите си да водят дневник на сънищата си – това е първата крачка по пътя към осъзнатите сънища. Дневникът помага да се укрепи връзката между съзнанието и подсъзнанието. Сънят може да бъде изучен, ако мотивите му се повтарят. Всяка тема става повод за проверка на действителността.

Например пациент разбира, че винаги сънува полицаи. В резултат всеки път, когато види полицай през деня, това става повод да се замисли дали всъщност не спи. В крайна сметка, пациентът си задава този въпрос насън.

Едни сънуващи съветват да се проверява действителността с почукване на показалеца по дланта. Други предлагат да си запушиш носа и да се опиташ да вдишаш. Трети подскачат, за да разберат дали левитират. Всичко това предполага мигновено да се ориентираш. Ако за осъзнаването на съня е необходим скептицизъм, то за задържането му се изисква вяра. Това обяснява лондонският терапевт Клер Джонсън, която работи с осъзнати сънища: „Ако се страхувате, че зад ъгъла се крие чудовище, бъдете сигурни, че то наистина ще се окаже там. Ако се боите, че вратата няма да се отвори, тя със сигурност ще се окаже заключена. Ако вярвате, че можете да летите, ще успеете. Но ако се усъмните, ще паднете. Насън разумът формира действителност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts