29

ное.

Компютърното зрение в помощ на животните и икономиката

Разпознаването на обекти на базата на невромрежи се усъвършенства с всяка изминала година

Те опростяват и автоматизират много процеси, правят живота ни по-комфортен и безопасен. Но къде се използват? Ето някои сфери на приложение на компютърното зрение, достъпни още днес…

Умен дом за котки

В Китай Уан Кси -инженер в Baidu Brain, е направил многоетажен приют за бездомни котки, снабден с камера на входа. С нейна помощ, както и чрез изкуствен интелект могат да се разпознават „постоянните клиенти“ – вратата се отваря само ако разпознае животното пред входа като котка. Компютърното зрение е способно да идентифицира 174 различни котки, тяхното здравословно състояние, дори дали са кастрирани. Като заклет любител на пухкавите животинки Уан Кси се надява изобретението му да облекчи трудния живот на изоставените животинки, като им предостави подслон, храна и топлина.

Сканиране на монети

Изследователи от института „Фраунхофер“ са разработили програма, която сканира стари монети и ги разпознава за броени секунди. Системата може да се използва за идентифициране на археологически находки. Изобретението е наречено OSCAR (Optical System for Coin Analysis and Recognition). To не само разпознава монетите, но и отбелязва уникални детайли по тях – драскотини, грапавини, изтъркване.
Разпознаване на купувачи, пътни нарушители и крадци на тоалетна хартия

И отново в Китай компютърното зрение и разпознаване на обекти
се използва в обществените тоалетни за идентифициране на крадците на тоалетна хартия. Друг сценарий е автоматичното плащане на покупки. Камерите фиксират купувачите на входа и на изхода, а програмата намира електронния им профил в специално приложение. Когато човекът се насочи към изхода с покупките, те се сканират от автоматичен валидадор и сметката се изпраща в личния профил.

Освен това компютърното зрение открива и нарушителите на пътя, които пресичат на неразрешени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts