комикси

20

ное.

Комикси- тайните, които не знаете за тях

Прочете, за да разберете къде са корените на жълтата преса

Комиксите са много по-стари, отколкото си мислите. Всъщност някои експерти твърдят, че определени египетски, гръцки или римски стенописи могат да попаднат в тази категория, тъй като представляват илюстрирани последователности, използващи вериги от винетки. Някои предколумбови кодекси правят същото, така че те също могат да бъдат включени в тази класификация.

Но по правило, строго погледнато, първият комикс е Библията на Велислав. Този ръкопис датира от 14 век и съдържа 747 илюстрации, представящи целия Стар завет. Написан е, за да бъде по-достъпен за обществеността, тъй като тогава имало много малко хора, които знаели как да четат и пишат.

Всъщност изглежда, че комиксите присъстват в почти всички култури. Изглежда идеята за разказване на история с помощта на последователни изображения присъства в различни общества от дълго време. Сега нека споменем още няколко любопитни факта за очарователния свят на комиксите.

Комикси – някой любопитни факти

В края на 19 век един от първите комикси, публикувани в американски вестник, се появява в New York World, управляван от Джоузеф Пулицър. Карикатурата била озаглавена The Yellow Kid. Разказвала е историята на дете от улицата. Което води до началото на жълта преса, която е толкова популярна в наши дни.

Карикатурата е противоречива в обществото на Ню Йорк. Мнозина са се почувствали несправедливо нападнати и смятали, че вестникът преувеличава и реалността не е толкова жестока. От този момент нататък изразите жълта журналистика и жълта преса започват да се използват за означаване на медиите, които търсят публика, като предизвикват противоречия и сенцации.

Думата комикс също води началото си от Съединените щати. Комиксите обаче са известни по целия свят (понякога под различни имена) и в момента индустрията е призната за деветото изкуство. Всъщност в някои сфери комиксите са известни като секвенциално изкуство.

Супергероите

Без съмнение иконата на комичните супергерои е Супермен. Този герой е създаден от Джери Сийгъл, американски писател, и Джоузеф Шустър, канадски художник. И двамата живеят в Кливланд, Охайо, и завършват героя през 1933 г. Интересен факт е, че те предлагат фигурата на много издатели, но никой не бил убеден, че такъв тип  герой ще пожъне толкова огромен успех.

Най-накрая компанията Detective Comics, Inc. ,решава да пусне героя. Купуват го за 130 долара. Първият анимационен филм излиза през 1938 г. и става печеливш за много кратко време. Оттогава Супермен се появява в пресата, радиото, телевизията, киното, интернет и видеоигрите. Всъщност той е по-жив от всякога и е толкова важен, че медиите смятат всяка лека промяна в характера му за събитие, което заслужава новини.

Супермен стана вдъхновение за много други супергерои. Въпреки това след Втората световна война комиксите престават да бъдат толкова популярни, въпреки че Супермен, Жената чудо и Батман продължават да привличат голям брой читатели.

Комикси- за тези, които искат да знаят повече

Говорейки за Втората световна война, известният Капитан Америка е роден през 1941 г., точно в центъра на конфликта. Интересното е, че първата корица показва как той удря Адолф Хитлер. Това било дързък ход по това време, смесвайки фантазия и реалност около изключително социално чувствителна тема.

Японските комикси са известни на запад с  името Манга. Всъщност те придобиват голяма известност през последните десетилетия, тъй като и героите, и историите имат уникални характеристики.

Въпреки че това изкуство съществува от древни времена в Япония, то е лансирано отново в света от Осаму Тезука. Той е фен на филма Бамби, който е гледал над 80 пъти.

Говорейки за Манга, най-продаваният в историята е One Piece комикс, въпреки че повечето хора вероятно биха помислили, че Dragon Ball и Dragon Ball Z са по-известни. Най-дългата поредица от Манга комикси е Sazae-San. Излъчвана  непрекъснато в Япония от 1969 г. Има повече от 1700 епизода. Това е светът на комиксите: фантастичен откъдето и да го погледнете.

Източници: exploreyourmind.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts