1

фев.

Колко дълго може да остане заразен човек с Oмикрон?

Омикрон не излиза при повечето тестове, които отчитат отрицателен резултат, въпреки че повечето хора са болни. Защо това е така?

Пациенти с признаци на COVID-19, които имат отрицателен PCR тест, могат да бъдат заразени с коронавирус, по-специално с Омикрон, и да предадат инфекцията на други. Това предупреди специалистът по инфекциозни болести и ваксинолог Евгений Тимаков в интервю за радио „Спутник“.

Евгений Тимаков

Защо PCR не може да открие наличието на коронавирус при новия щам Омикрон?

Има няколко причини, поради които човек с COVID-19 може да има отрицателен PCR тест, каза Тимаков. Например, анализът е взет от него неправилно: тестът е направен в неподходящ ден или е взето недостатъчно количество материал като проба.

В ситуацията с щама Омикрон причината може да е, че патогенът е успял да напусне назофаринкса и да се придвижи по-нататък.

„Щамът Омикрон може да напусне назофаринкса много бързо и да не бъде открит чрез тестове. В същото време човек все още може да разпространява вируса и да зарази други“, отбелязва лекарят по инфекциозни заболявания.

В тази връзка Тимаков съветва да се намалят контактите с други хора при наличие на симптоми на заболяването, дори ако резултатът от PCR теста е отрицателен.

Колко време отнема ограничаването на контактите при заразяване с щама Омикрон?

Евгений Тимаков отбелязва, че периодът, през който човек, заразен с коронавирус, е опасен за другите, е индивидуален. Зависи от тежестта на заболяването.

„При предишни щамове, от десет дни до три седмици, човек е бил заразен, в зависимост от тежестта на състоянието. А при децата вирусът в активна форма е изолиран от червата за повече от месец. Все още не съм виждал тези проучвания на Омикрон, каза лекарят.

Междувременно специалистът по ваксини отбеляза, че активното отделяне на вируса в щама Омикрон е регистрирано по време на инкубационния период. Средно трае два до три дни.

„Съответно до седем дни ще стане ясно дали човек има коронавирус или не“, заключи лекарят.

Какво е известно за подварианта на Омикрон – BA.2?

Нов подвид на омикронния щам на коронавирус е идентифициран във Великобритания. На 21 януари Агенцията за обществено здраве на Обединеното кралство (UK Health Security Agency) регистрира нов вариант на щама Омикрон, наречен BA.2. По предварителни данни тази мутация на коронавируса е с още по-висока скорост на разпространение.

Според британския учен Ричард Нехер, BA.2 в момента се разпространява активно в Скандинавия (има много случаи в Дания), Индия и Филипините. Според него BA.2 може да стане доминиращ в бъдеще поради активното му разпространение.

Защо скритата разновидност на щама Омикрон е опасна?

Новият подщам на коронавирус Омикрон BA.2 е по-труден за разпознаване от оригиналния Омикрон BA.1. Джон Браунщайн, специалист в Бостънската детска болница към Харвардския университет, говори пред Abc news за това.

Според експерта този нов тип на вируса не може да бъде разпознат с конвенционалните тестове.

Джон Браунщайн

„Тестове за COVID-19, които се използват до този момент, и които повечето от хората познават, могат да покажат положителен или отрицателен резултат, но не могат да идентифицират конкретен подтип. “Омикрон” има генетична характеристика, която улеснява класифицирането на пробата. Новият подвариант BA.2 няма тази характеристика, така че изследователите вече не могат да използват този бърз метод“, обясни Браунщайн.

Как може да се идентифицира вариацията на Омикрон – BA.2?

Според Браунщайн, щамът Омикрон има генетична черта, която го прави лесен за диагностициране. Новият вариант BA.2 обаче няма тази функция и поради това е по-труден за разпознаване. BA.2 може да бъде идентифициран с помощта на технология за генетично секвениране (метод, който позволява да се установи последователността на нуклеотидите в ДНК молекула).

В същото време е достатъчно пациентите да направят експресен или PCR тест за наличие на коронавирус. Тези изследвания във всеки случай ще покажат инфекция в тялото, независимо от нейния вид.

Източници: kp.ru и abcnews.go.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts