14

фев.

Колко витамин С трябва да приемате, ако сте над 50 години?

Значението на витамин С за нашето здраве не може да бъде надценено

Имунитетът директно зависи от достатъчно количество витамин С. Това е особено важно по време на пандемията от COVID-19. Но обичайният сезон на настинки и грип почти отмина. Какво да направите, за да поддържате отлично здраве на границата на два сезона?

С напредването на възрастта значението на витамин С нараства. Повечето хора започват да приемат добавки само когато имат симптоми на настинка. Но е необходимо да се погрижите за укрепване на имунната система предварително, още преди появата на неразположение.

Витамин С допринася за образуването на колаген в тялото. Ейми Гудсън, доктор по медицина, поставя специален акцент върху това.

Мнозина не разбират необходимостта от витамин С за възрастните хора. Той не само ги предпазва от настинки. Той изпълнява редица важни функции. Нека се спрем на по-важните от тях по-подробно.

1. Витамин С като антиоксидант

Ако сте на възраст над 50 години, тогава, когато използвате добавки с витамин С, ще получите няколко важни бонуса за вашето здраве. На първо място – поради действието му като антиоксидант.

Витамин С укрепва имунната система и предпазва от свободните радикали, подчертава Ейми Гудсън. Това са вредни молекули, които един ден могат да се активират и да причинят вреда на тялото.

За поддържане на здравето в зряла и напреднала възраст е необходимо да се набавят антиоксиданти в точното количество. Могат да ги осигурят източници като витамин С. С течение на времето тялото е по-малко способно да се справи със свободните радикали. И те увреждат клетките на човешкото тяло.

2. Намаляване на бръчките

Витамин С е извор на младостта. Върши отлична работа с функцията за образуване на колаген, което е особено важно за дамите, които искат да имат опъната кожа и след като са навършили 50-60 години.

Образуването на колаген естествено намалява при хора на 50 и повече години. В този смисъл употребата на витамин С може да бъде незаменима. С правилната дозировка бръчките ще се появят много по-късно, а кожата ще стане по-малко суха. Като цяло външният вид на кожата и нейното здраве ще се подобрят.

3. Допълнителна защита на очите

По този въпрос предстоят още изследвания, тъй като все още има много неясноти. Въпреки това броят на научните теории относно връзката между свързаните с възрастта очни заболявания и витамин С нараства с всяка година. Това се отнася по-специално за дегенерация на макулата и катаракта.

Например резултатите от изследванията в Харвардското училище по обществено здраве вдъхват надежда на много пациенти. Все още обаче не са провеждани опити върху хора за предотвратяване на проблеми с очите с добавки с витамин С.

Колко витамин С да приемате

Ползите от адекватния прием на витамин С са ясни. Но каква е дневната норма, нейните минимални и максимални граници? За възрастен, препоръките са както следва:

  • 75 милиграма за жени;
  • 90 милиграма за мъже.

Въпреки това, предозирането може да бъде и опасно. Това е изпълнено с лошо храносмилане и други проблеми. Следователно не трябва да приемате повече от 2000 милиграма на ден. Но обикновено това не е проблем. В крайна сметка добавките обикновено съдържат 500-1000 милиграма на капсула. Всяко превишаване на тези показатели трябва да се обсъди с вашия лекар.

Имунитет от младостта и за цял живот

Витамин С е твърде важен витамин с напредване на възрастта. Но това не означава, че младите и здрави хора могат да забравят за него. В крайна сметка витамините не са лекарство. Те формират имунната система на човека. И трябва да се грижите за това преди началото на заболяването, а не след като вече сте болни. Особено важно е това сега, когато има пандемия, предизвикана от коронавируса. За нейното овладяване силният имунитет е нашият основен защитник.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts