Кой е нарочил числото 13 за фатално?

От векове числото 13 предизвиква отрицателни емоции, но се срещат и негови поклонници

Най-често това са хора, които са си дали психологическата настройка въпреки и напук да докажат с живота си несъстоятелността на суеверията. Или пък това е своето рода заиграване с опасното число на принципа „Аз ще се отнасям добре с теб, значи и ти няма да ми навредиш.“

И така, не можем да не признаем, че магията на числото 13 държи хората в жестока зависимост, принуждавайки човек всеки път волно или неволно да отбелязва присъствието на дяволската дузина в съдбата си.

ТАЙНИТЕ НА НУМЕРОАОГИЯТА

С какво толкова е досадило на човечеството това число? Защо един набор от цифри се смята за фатален, а друг — за щастлив? Подобни въпроси са много. Но имат ли те някакво основание?

От древността хората са убедени, че абсолютно всичко в света маже да се изрази с числов код. Но именно съдбата на човека винаги е била главен аспект на нумерологията. Макар че и проследяването на историческите дати и събитията с планетарно значение също е доста увлекателна и поучителна страна от изучаването на нейните закони.

Особено значение винаги се е придавало на рождения ден на човека. Планетата, влияеща на съдбата, се определя именно по числовото съответствие
с датата на рахщане: Слънце – 1, Луна – 2, Юпитер — 3, Уран — 4, Меркурий – 5, Венера – 6, Нептун — 7, Сатурн — 8, Марс — 9 (Слънцето и Луната се разглеждали някога като планети). Всички изчисления се провеждат с помощта на числата от 1 до 9, наречени названието „духовни“ или „характерни”- Всички останали се смятат за тяхно повторение.

Въпреки това именно числото 13 за мнозина се превръща във фаталната „дяволска дузина”. Но страхът от 13 винаги е имало и има ограничена география на разпространението. На Изток, където към цифрите се отнасят с още по-голямо уважение, отколкото на Запад, числото 13 не се възприема като символ на нещастие. В будисткия пантеон има 13 Буди, броят на мистичните дискове на индийските и китайските пагоди е точно тринадесет.

При древните цивилизации липсват предразсъдъци по отношение на числото 13. Маите например му придавали позитивно значение.

Някои не искат да допускат други хора до „властта и господството“. Именно поради тези подбуди египетските жреци го обявяват за нещастно. Второ, понятието „дяволската дузина“ се ражда като противовес на окуптизма от страна на църквата. Като че по-логично е в борбата с кабалистите да се заклейми най-магическото от всички числа — 22, тъй като самата дума „кабала“ означава „власт на двадесет и двамата“. Но „даващото власт и господство” число 13 и тук е сметнато за по-опасно. Потвърждението е в Библията.

Както е известно, на Тайната вечеря присъстват Исус Христос и 12 апостоли. В тази връзка възниква суеверието, че ако на трапезата има 13 души, един от тях в течение на година ще умре.

Ехото на това вярване достига и до наши дни. В Ню Йорк не е прието на масата да сядат 13 души. Някой си Фред Хорхе дори построил върху това своя бизнес. Обаждане по телефона и незабавно се явява елегантен мъж на средна възраст, за да могат суеверните американци спокойно да приемат гостите си.

Не бива да се забравя също, че предателството на Юда е извършено в навечерието на Тайната вечеря, тоест в четвъртък, на 13 число от месеца, когато Луната е в 13-ия си ден (по юдейския лунно-слънчев календар). А това вече е сериозно основание за антипатия към фаталното число.

Всичко това е достатъчно, за да се подпише присъдата на „дяволската дузина“. Но в предразсъдъците си хората намират за фаталното число все нови утежняващи обстоятелства. 13 не се вписва в числовия хармоничен ред. Синоним на пълнота, символ на множество се смята числото 12 и следващото след него започва да се възприема като нарушаващо строя, излишно, носещо нещастие.

What do you think?

213 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Миризмата на майката успокоява бебето

Как да правите планк, така че да има полза от него?