Кой е нарочил числото 13 за фатално?

От векове числото 13 предизвиква отрицателни емоции, но се срещат и негови поклонници

Най-често това са хора, които са си дали психологическата настройка въпреки и напук да докажат с живота си несъстоятелността на суеверията. Или пък това е своето рода заиграване с опасното число на принципа „Аз ще се отнасям добре с теб, значи и ти няма да ми навредиш.“

И така, не можем да не признаем, че магията на числото 13 държи хората в жестока зависимост, принуждавайки човек всеки път волно или неволно да отбелязва присъствието на дяволската дузина в съдбата си.

ТАЙНИТЕ НА НУМЕРОАОГИЯТА

С какво толкова е досадило на човечеството това число? Защо един набор от цифри се смята за фатален, а друг — за щастлив? Подобни въпроси са много. Но имат ли те някакво основание?

От древността хората са убедени, че абсолютно всичко в света маже да се изрази с числов код. Но именно съдбата на човека винаги е била главен аспект на нумерологията. Макар че и проследяването на историческите дати и събитията с планетарно значение също е доста увлекателна и поучителна страна от изучаването на нейните закони.

Особено значение винаги се е придавало на рождения ден на човека. Планетата, влияеща на съдбата, се определя именно по числовото съответствие
с датата на рахщане: Слънце – 1, Луна – 2, Юпитер — 3, Уран — 4, Меркурий – 5, Венера – 6, Нептун — 7, Сатурн — 8, Марс — 9 (Слънцето и Луната се разглеждали някога като планети). Всички изчисления се провеждат с помощта на числата от 1 до 9, наречени названието „духовни“ или „характерни”- Всички останали се смятат за тяхно повторение.

Въпреки това именно числото 13 за мнозина се превръща във фаталната „дяволска дузина”. Но страхът от 13 винаги е имало и има ограничена география на разпространението. На Изток, където към цифрите се отнасят с още по-голямо уважение, отколкото на Запад, числото 13 не се възприема като символ на нещастие. В будисткия пантеон има 13 Буди, броят на мистичните дискове на индийските и китайските пагоди е точно тринадесет.

При древните цивилизации липсват предразсъдъци по отношение на числото 13. Маите например му придавали позитивно значение.

Някои не искат да допускат други хора до „властта и господството“. Именно поради тези подбуди египетските жреци го обявяват за нещастно. Второ, понятието „дяволската дузина“ се ражда като противовес на окуптизма от страна на църквата. Като че по-логично е в борбата с кабалистите да се заклейми най-магическото от всички числа — 22, тъй като самата дума „кабала“ означава „власт на двадесет и двамата“. Но „даващото власт и господство” число 13 и тук е сметнато за по-опасно. Потвърждението е в Библията.

Както е известно, на Тайната вечеря присъстват Исус Христос и 12 апостоли. В тази връзка възниква суеверието, че ако на трапезата има 13 души, един от тях в течение на година ще умре.

Ехото на това вярване достига и до наши дни. В Ню Йорк не е прието на масата да сядат 13 души. Някой си Фред Хорхе дори построил върху това своя бизнес. Обаждане по телефона и незабавно се явява елегантен мъж на средна възраст, за да могат суеверните американци спокойно да приемат гостите си.

Не бива да се забравя също, че предателството на Юда е извършено в навечерието на Тайната вечеря, тоест в четвъртък, на 13 число от месеца, когато Луната е в 13-ия си ден (по юдейския лунно-слънчев календар). А това вече е сериозно основание за антипатия към фаталното число.

Всичко това е достатъчно, за да се подпише присъдата на „дяволската дузина“. Но в предразсъдъците си хората намират за фаталното число все нови утежняващи обстоятелства. 13 не се вписва в числовия хармоничен ред. Синоним на пълнота, символ на множество се смята числото 12 и следващото след него започва да се възприема като нарушаващо строя, излишно, носещо нещастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Миризмата на майката успокоява бебето

Как да правите планк, така че да има полза от него?