11

май

Кои са 4-те фактора, които отключват раковите заболявания?

Профилактиката на онкологичните заболявания е най-ефективното лечение

Някои от най-често срещаните видове онкологични заболявания – рак на гърдата, на шийката на матката, на устната кухина и на дебелото черво, вече имат висок процент на излекуване, когато бъдат открити рано и се лекуват с подходящи терапии. Други по-редки като злокачествените тумори на тестисите, левкемиите и лимфомите при децата също могат да имат висока степен на излекуване. Това напомни Световната здравна организация в международния ден за
борба с рака.

Между 30 и 50% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени с избягване на рисковите фактори и чрез превенция. Те намаляват и благодарение на добра здравна политика – програми за скрининг и достъп до профилактика.

Медицината е установила част от базовите условия за възникването на рак

Смята се, че една здрава клетка дава началота на ракови при настъпване на мутации, когато си взаимодействат генетични предразположения и 3 категории външни агенти.

Първите се наричат физически канцерогени като ултравиолетово и йонизиращо лъчение. Вторите са химически канцерогени като азбест, вещества в тютюна, афлатоксини (вид плесени, които се развиват в храни) и арсен. За биологични канцерогени се смятат инфекции от някои вируси, бактерии или паразити.

Стареенето е основен фактор за развитието на рак

Честотата му нараства драстично с възрастта, най-вероятно поради натрупването на рискове за специфични видове рак. Неблагоприятните влияния се съчетават с тенденцията за натрупване на грешки при деленето на клетките, с които имунната система се справя по-трудно с напредването на възрастта, обясняват специалистите.

Човек не може да избегне остаряването, но може да намали лошите си навици, напомнят те. Пушенето, прекомерният алкохол, нездравословното хранене и физическото бездействие са основни рискови фактори за рак. Те са и 4-те общи риска за други неинфекциозни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts