2

юли

Кои са ангелите – невидимите помощници на човешкия род?

Според Свещеното писание ангелите са сътворени от Бога още преди създаването на видимия свят като Божии служители

Според друга любопитна гледна точка, отразена в Талмуда в трактата „Хагига”, огнената река, която тече пред Божия престол, всеки ден ражда нови ангели, които през деня пеят хвала на Бога, а след това се връщат в реката, за да бъдат заменени с нови. Ангелите са призвани да служат на Бога, да Го прославят, да донасят до човека божествените вести.Те са наши пазители и защитници.

Могат да се представят в удивително разнообразни форми. Но обикновено са изобразявани като светлокоси юноши с крила (символ на невидимост) и в бели ленени дрехи със златен пояс. Местообитанието им са небесата, които са сътворени преди нашето небе.

Деветте ангелски чина са разделени на три триади, всяка от които има своя специфика.

Първата триада – серафими, херувими и престоли, се намират в непосредствена близост до Бога. Втората – сили, господства и власти, подчертават божествената основа на мирозданието; третата триада – начала, архангели и ангели, се характеризира с непосредствена близост до човека.

В третата триада старшите ангели (архангелите) са седем: ангел на защитата – Михаил; ангел на озарението – Йофиил; ангел на любовта – Чамуил; ангел на наставлението по истинския път – Гавраил;ангел на изцелението – Рафаил; ангел на мира – Уриил; ангел на радостта – Задкиил. Те командват ангели с по-нисък ранг, които са предимно нашите ангели пазители. Човекът може да има не един, а няколко такива ангела.

Но част от сътворените ангели се отделят от Бога. Свещеното писание не посочва пряко защо се е случило това. Но се смята, че един от висшите ангели изгубва разум от завист към Бога, разбунтува се против своя създател и увлича след себе си много от духовете. Всички те са низвергнати в преизподнята и представляват крайно зла и ожесточена войска от бесове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts