2

ное.

Кои плодове може да се ядат със семки?

Те носят генетичния материал, необходим за израстването на растението. Консумацията му ускорява процесите на обновяване и при човека


Така че не изхвърляйте семките без нужда. Даже опитайте някои, които не се ядат традиционно.

Пъпешови. Те са пълни с протеини, фибри, витамин Е и магнезий. Протеиновото им съдържание е сравнимо с това на соевото мляко. Източник са на фибри, което ги прави особено подходящи при нарушено храносмилане и запек.

Семките на пъпеша са заредени също с антиоксиданти, витамини А, С и Е, фосфор и калий. В народната медицина често се прилага тяхна настойка в лечението на бъбречни заболявания, а редовното измиване с охладена отвара има подмладяващ и избелващ ефект за кожата.

Затова като хапвате пъпеш, но не изхвърляйте семките му. Може да ги ядете сурови, като ги добавите към плодово или зеленчуково смути, или да ги изпечете във фурната.

Ябълкови. Един от ценните витамини в тях е В17, за който се знае, че атакува коварните канцерогенни клетки.

Все пак не бива да се прекалява – съдържат и опасната циановодородна киселина. Стигат 4-5 семки на ден.

Гроздови. Те съдържат в голямо количество фенола процианидин, т.нар. витамин против стареене. Източник са на фенола ресвератрол, който влияе положително на клетъчното здраве. Той понижава кръвната захар. Гроздовите семки съдържат също линолова киселина, която препятства възпалителните процеси, помагат при акне и други кожни проблеми.

Грейпфрутови. Препоръчват се при възпалено гърло, гъбични инфекции, акне, язва, инфекции на чревния тракт.

Пасирайте ги заедно с целия плод.

Авокадова костилка. Съдържа много фенолни съединения, фибри и аминокиселини, които са от съществено значение за профилактиката на различни заболявания – подсилват имунната система. Понеже намаляват повишените нива на холестерола, учените съветват сърдечноболните да включат авокадото в менюто си. Костилката е източник на флаваноиди, притежаващи антитуморно действие. Антиоксидантите предпазват от преждевременното стареене.

Костилката може да се счупи с нож, да се смели в блендер и да се добавя към салати и напитки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts