26

юли

Как да засилим ефекта от ваксинацията против ковид, за да не се разболеем втори път

Измина повече от година, откакто ковид предизвика човечеството. Макар да има налични ваксини, все още трябва да разчитаме на силата и добрата работа на имунната система

Врагът се оказа много по-коварен, отколкото очаквахме: необходим е по-силен имунен отговор за противодействие на новите мутации на вируса.

Тази есен се очаква нова сезонна вълна от грип и тежък остър респираторен синдром (ТОРС), в едно с инфекциите с корона вирус. Ето защо сега трябва да обърнем специално внимание на засилената подкрепа на имунитета. Прегледахме най-новите проучвания и подготвихме препоръки, които ще помогнат да се засили ефектът от ваксинацията или реваксинацията срещу ковид, за да не се разболявате отново.

Нека стимулираме антителата!

Ако не сте били болни от COVID-19 или вече сте претърпели инфекция и сега се подготвяте за ваксинация или реваксинация, използвайте нашите съвети, за да увеличите ефекта ѝ.

Откажете се от алкохола

Експертите силно препоръчват да спрете да пиете алкохол 3 дни преди ваксинацията и да не го приемате поне 3-5 дни след нея.

Попълване дефицит на витамин D

Според главния диетолог на свободна практика към Министерството на здравеопазването на Русия, научен директор на Федералния изследователски център по хранене, биотехнологии и безопасност на храните, академик Виктор Тутелян, след ваксинацията трябва да се обърне внимание на попълването на дефицита на витамин D3, който насърчава производството на антитела.

Виктор Тутелян

„Ефективността на витаминната терапия зависи от правилните дози. Например средната профилактична дневна доза витамин D3 по време на пандемията, според американските препоръки, е 1000-3000 IU, витамин С – 1000 mg. Препоръчва се прием на цинк в доза 25-50 mg на ден и фолат – 600 mcg“.

На сайта lekuva.net има широка гама от витамини и минерали не само под формата на комплекси, но и монопрепарати. Те могат да се приемат самостоятелно или да се включат в съществуващите дозови режими, като се избере необходимата дозировка и най-удобната за вас форма на освобождаване.

Консумирайте повече протеин

Това е друга препоръка от академик Виктор Тутелян. Протеините са от съществено значение за „изграждането“ на антитела, които са протеинови структури. В допълнение към храни, богати на протеини (месо, риба, яйца и т.н.), на помощ ще дойдат вкусните протеинови шейкове. А вегетарианците трябва да предпочитат растителни протеини. Отлично решение може да бъде например спирулина, тъй като тази суперхрана е богата не само на протеини, но и на витамини и минерали за поддържане на имунитета.

Избягвайте храни, които изострят алергиите

Хората, склонни към алергии, трябва да избягват шоколад, пушени меса, ягоди, цитрусови плодове, сини сирена и други храни, които могат да влошат алергичната реакция.

Не приемайте антихистамини, ако не страдате от алергии. Едно скорошно проучване показа, че профилактичната употреба на тези лекарства забавя имунния отговор към ваксината.

Черен бъз

Черният бъз е ефективен растежен стимулант на имунната система. Изследванията показват, че когато се използва, продължителността на симптомите на грип се намалява до 3-4 дни. Освен това хората, приемали бъз, показват по-високи нива на антитела срещу грип. Черният бъз проявява имуномодулиращи, противовъзпалителни, антиоксидантни и антивирусни свойства. Това предполага потенциалната ефикасност на бъза не само при грип, но и при други вирусни заболявания.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts